A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

ARTAS, a hajbeültetés robot. Remélhetően a jövő, de még biztosan nem a jelen.

A Restoration Robotics cég által kifejlesztett ARTAS hajbeültetési robot 2011 tavaszán kapta meg az az Egyesült Államokban az FDA (működési) engedélyt. A berendezés az ún. FUE hajvételt végzi részben automata módon.

Mi az a FUE hajvétel?

FUE hajvételHajbeültetés műtét során a paciens fejének hátsó- oldalsó területén (mint adóhelyről) a megmaradó saját haját ültetjük át. Az ún. FUE (Follicular Unit Extraction –Hajtüsző Egység Kihúzás) hajvételi eljárás során a hajtüsző egységeket egyenként nyerjük ki az adóhelyről. A folyamat két részből áll: Először körbevágjuk (kivágjuk) az általában 1-4 hajszálat tartalmazó egységet, ezután kihúzzuk a fejbőrből. A kinyert hajtüsző egységeket hívjuk „graft”-nak, ezek kerülnek átültetésre a hajhiányos területre. Egy graftban általában 1-4, átlagosan 2 hajszál van.

Milyen technikákkal lehet kinyerni a graftokat?

Léteznek kézi (manuális) technikák, illetve gépi-motorizált berendezések. A FUE motorok lényegében forgó vagy/és oszcilláló igen finom fúrók, különleges körkésekkel. A kézidarabot a sebész tartja és vezeti, tehát a kivágás eredményessége tőle és gyakorlatától függ. A gépi technika a kivágási fázisban jelent segítséget, a körbevágott graft kihúzása többnyire ilyenkor is kézzel- csipeszekkel történik, bár van olyan berendezés is, ahol a kihúzáshoz vákuumot is alkalmaznak.

ArtasHogyan működik az ARTAS?

Az ARTAS robot is a gépi kivágást végez, de automatikus módon. A sebész a technikus segítségével csak kívülről felügyeli a robotot, külső beállításokat végez, de az érdemi munkát, a robotikus hajbeültetést a berendezés a beállított paraméterek alapján maga végzi.

Személyes tapasztalatok az ARTAS működéséről

2013 április végén a Manchesterben rendezett hajbeültetés workshop-on alkalmam nyílt az ARTAS robot működését közelről tanulmányozni. A robot valóban képes önállóan körbevágni a graftokat. Megkülönbözteti a follikuláris (hajtüsző) egységeket, megállapítja, milyen mélységben, dőlésszögben kell fúrnia. Ha túl kicsi a haj-bőr színkontraszt különbség, akkor nem tud dolgozni (magyarul csak sötét hajjal tud működni) . Működése az ún. 3 fázisú graftvételi technikán alapul. A körbevágáshoz először a bőrt bemetszi éles körkéssel, majd egy másik, tompa körkéssel végzi el a graft kivágását a bőr alatti szövetekből.

A kimetszett graftot ezután hagyományosan kézzel kell kihúzni a fejbőrből.

A háromfázisú hajbeültetés technika eredeti szándéka, hogy a tompa körkéssel kisebb a graftok megsértésének (transzekció) az esélye. (Ezen az elven alapul az eredeti berendezés, az ún. Safe-System működése. Mai általános gyakorlatban azonban ez nem terjedt el, részben körülményes és lassú alkalmazhatósága miatt, részben mert az éles körkések megfelelő alkalmazásával a transzekció minimálisra csökkenthető, hatékonyan lehet dolgozni rövidebb műtéti idő alatt.)

ARTAS és gépi hajvétel donor lukak
balra 0.9.mm, jobbra ARTAS lukak

A bemutató műtét során ugyanazon a paciensen végeztem FUE hajvételt, melyen azt megelőzően az ARTAS dolgozott. A mellékelt képen is látható, hogy az ARTAS jóval nagyobb átmérőjű kimetszési lukakkal dolgozik, és nagyobb a szöveteltávolítás mértéke is, mint a 0.9 mm-es tűvel végzett kimetszésnél. A graftok minősége és a transzekciós arány nem volt jobb az éles körkésekkel végzett gépi vagy kézi kivételhez viszonyítva, viszont az ARTAS lényegesen lassabban dolgozik. Állítólag óránként kb. 500 graft körbevágására képes, de ebben nincs benne a kihúzásra fordított idő. Saját gépi FUE hajvételi technikánkkal óránként 800-1200, vagy több teljes épségű graftot tudunk körbevágni és kihúzni. Külön említhető még, hogy a workshopon különleges eseteket is demonstráltunk, többek között egy előzetesen már sok fejbőr műtéten átesett paciensen is végeztünk (technikailag igen nehéz) FUE hajbeültetést.  Az adóhelyen lévő egyenetlen fejbőr és hegek miatt nem is vállalták az ARTAS-al történő hajvételt, ezek alapján a robot csak korlátozott körülmények között képes egyáltalán dolgozni.

Frissítés: az ARTAS újabb verziójánál már kisebb átmérőjű punch kés ( FUE tű, körkés)is elérhető.

Következtetések

dr. Ron Shapiro és dr. Sikos Géza
dr. Shapiro az ARTAS vezető orvosa a szerzővel a berendezés előtt

A hajbeültetés automatizálása igen érdekes irány a modern hajbeültetésben. Az ARTAS az orvosi robotika eddigi ismereteit felhasználva működik,  bizonyos korlátok között képes arra, amire kifejlesztették. Működése jelenlegi formájában azonban nem éri el, és semmiképpen nem múlja felül egy tapasztalt sebész eredményességét. Sajnos nem váltja ki az emberi tevékenység kisebb bizonytalanságait, nem elég precízen és pontosan dolgozik. Hátránya még, hogy sokba kerül és minden egyes célzásért külön kell fizetni a fejlesztő cégnek, így a műtéti díj is lényegesen magasabb lehet, mint az általános díjazás. Egy teljes pontossággal, megbízhatóan működő automatizált hajbeültetési berendezés valóban komoly előrelépés lenne a hajbeültetésben, de ehhez még nagyon sok fejlesztésre van szükség.

FRISSÍTÉS:

2014 február.

A Restoration Robotics új fejlesztésében az ARTAS robot már képes lesz a befogadó nyílások elkészítésére is. A berendezés 2014 őszétől lesz megvásárolható.

részletek itt

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /artas.html