Sajnos sokféle módon vezetik félre a hajbeültetés után érdeklődőket. Jellegzetes módszer, hogy "különleges" elnevezésekkel "különleges módszereket" ajánlanak az érdeklődőknek. Pedig ezek a módszerek lényegében mindig ugyanazok. Álljon itt egy példa.
Kérdést kaptunk egy hajbeültetés után érdeklődőtől:

„Interneten utánanéztem a hajbeültetésnél használt eljárásoknak. És rátaláltam a mostanság használt legújabb technikára SafeSystem-FUE2 hajbeültetés-re.  Érdeklődni szeretnék , hogy Önök is dolgoznak e ezzel a technikával? Vagy csak a Fue nevezetű technikával?”

 Sikos Klinika válasza:

A kérdésben a "csak" szó fontos: a kérdező arra következtet, hogy a Safe System-FUE2  jobb, újabb technika lenne, mint a  "csak" FUE nevezetű technika. Természetesen ez nem így van. Illetve egyáltalán nem erről van szó.

Az interneten eltérő szóhasználat, „kifejezés-özön” okoz komoly nehézségeket a hajbeültetés-hajátültetés-hajtranszplantáció után érdeklődők számára.

Fontos tudni, hogy minden elnevezés (leszámítva természetesen a csíkvételi hajvételi technikákra vonatkozó kifejezéseket pl. FUT, strip, FUSS) ugyanazt az egyenkénti kihúzásos (tévesen "szálankénti") hajvételi technikát, azaz pontos szakmai nevén a FUE (Follicular Unit Exraction, magyarul Hajtüsző Egység Kihúzás) eljárást takarja, nem pedig egy teljesen eltérő, különleges vagy bármivel hatékonyabban működő eljárást.

Ahol egyedinek tűnő, szakmailag semmitmondó és a laikusok számára is értelmezhetetlen, de hangzatos elnevezésekkel ( pl. FUE2, FUEE, FIT -CIT, DHI, Safe System FUE2, FUE plus, s.h.e., profue) találkozunk, annak célja, hogy az adott vállalkozás megkülönböztesse magát vagy különbnek, jobbnak állítsa be magát a többitől. Ez a jelenség világszerte ismert, de ettől még nem lesz igazolt szakmailag és nem is jelentenek semmilyen lényegi különbözőséget. Az ilyen elnevezések marketing célokat szolgálnak.

Véleményünk szerint a hajbeültetés műtéteknél nincs olyan, hogy "legjobb hajbeültetés módszer, leghatékonyabb hajátültetés eljárás", de van sok értékes technika. Az adott paciens számára leginkább alkalmas eljárás szakszerű végrehajtásával lehet elérni a kívánt és ígért eredményt.

Ami az ún.” Safe-System FUE2” technikát illeti,  erre is igazak a fenti állítások.  
Miért nem létezik "FU2 hajbeültetés", mint a "legjobb technika"?
Harris féle Safe System alkalmazást (Safe-Scribe) már 2006-ban megismertük és használtuk FUE hajbeültetés műtéteinknél. https://www.shklinika.hu/szakmai-hatter/FUE-tovabbkepzes-Sikos.html
A SafeSystem nem más, mint egy hajbeültetésnél használt szokásos fúróberendezés, amellyel gépi FUE hajbeültetést lehet végezni, az egyetlen különbség, hogy tompa tűvel dolgozik. 

Harris féle Safe Scribe alapgép és kézidarab punch késsel    
Harris féle SafeScribe alapgép és kézidarab a tompa punch késsel ( Sikos dr. felvétele)  
   
(Vannak akik a FUE2 Safe System és a FU2 hajbeültetés kifejezéseket használják, és hirdetik mint a "legjobb módszert", de ez csak  marketing célokat szolgál, ettől ez a technikai alkalmazás még nem jobb, vagy hatékonyabb más gépi hajvételi berendezésekkel végzett hajbeültetéseknél)A FUE gépi hajvételi technikához számtalan hasonló berendezés van forgalomban.

Gyakran előfordul, hogy a fejbőr szöveti minősége miatt tompa FUE tűkkel nem is lehet megfelelő graftkivételt (hajvételt) biztosítani, csak élessel. A napi szakmai gyakorlatban világszerte  ezért inkább az éles FUE tűk használata van előtérben.
MI A FONTOS: Adott páciensél mindig egyénileg választjuk meg a számára legalkalmasabb hajvételi módszert, illetve ezen belül az alkalmazott technikát, ezért a felkészült hajbeültető sebész mindig sokfajta technikai megoldást kell hogy készenlétben tartson, és mindig az adott páciens adottságaihoz igazodva kell hogy válassza a legmegfelelőbb megoldást.

Hiába nevezik FUE2-nek, vagy FUE2 Safe System módszernek, ez is pontosan ugyanaz a FUE hajvétel, mint más, hasonló eszközökkel történő eljárás. A FUE2 elnevezés szakmailag értelmezhetetlen, alkalmazása kifejezetten marketing célokat szolgál. Ettől természetesen a SafeSystem, mint berendezés alkalmazásával is lehet  jó eredményeket elérni- mint ahogy más alkalmas berendezésekkel is, ha hozzáértően használják. A Sikos Klinikán is biztosítjuk pácienseinknek a tompa tűkkel történő FUE hajvételt, és sikeresen alkalmazzuk, ha ez a legmegfelelőbb megoldás.

A Sikos Klinikán gépi hajbeültetést is végzünk, saját gyakorlatunkban ez óránként akár 1000-1200 teljes értékű graft kinyerését jelenti. A gépi hajbeültetés előnyeiről itt olvashat

Erről a témáról egyébként web oldalunkon több információt is olvasható, ha bárki tisztán szeretne látni a hajbeültetési módszerek és elnevezések vonatkozásában.