Amerikai kutatók, akik a közönséges kopaszodás okait kutatják, felfedezték, hogy egy hajnövekedést gátló hatású fehérje, a prostaglandin D2 (PD2 vagy PGD2, PGD2,) szintje a fejbőr kopasz területein magasabb. Ez a felfedezés jelentős áttörést jelenthet a hajhullás gyógyszeres kezelésében, ha sikerül olyan terméket kifejleszteni, mellyel szabályozható a PD2 szintje, vagy a receptor fehérjékhez való kapcsolódása.

2012 március 21-én a Science Translational Medicine orvosi folyóiratban Luis Garza és munkatársai (főleg a Pennsylvania Egyetemen folyó, dr. Cotsarelis vezette kutatócsoport tagjai, illetve gyógyszergyári kutatók) által közétett tanulmányban 22 paciens, 40 és 60 év közötti hajbeültetésen átesett férfi kopasz és hajas fejbőrét vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a prostaglandin synthase enzim (PTGDS) és  aktivitásának terméke, a PGD2 szintje háromszor magasabb volt a kopasz fejbőr
mintákban. Továbbá sejttenyészetekben a PGD2 –vel kezelt hajtüszők lényegesen rövidebbek voltak, mint a nem kezeltek. A PGD2 származéka a 15-dPGJ2 pedig teljesen meggátolta a hajnövekedést. További vizsgálatok kimutatták, hogy a hajnövekedés gátlásához szükség van még a PGD2 fehérje az ún. receptor GPR44 fehérjéhez való kapcsolódásának. Mindezek alapján megállapítható, hogy a PGD2 hajnövekedést gátló anyag androgen alopéciában és a  PGD2- GPR44 összekapcsolódás a lehetséges kezelés célpontja.

(A hajnövekedés folyamatában az eddigi tudásunk szerint más prostaglandin jellegű fehérjéknek stimuláló szerepe volt ismeretes. Egy 2011 augusztusában a Journal of American Academy of Dermatology-ban megjelent tanulmány szerint a Latanaprost, amely egy prostaglandin analóg fehérje, alkalmas a hajnövekedés elősegítésére és hajhullás kezelésére. Ugyanígy a bimatoprost, amely a latanaprosthoz hasonló anyag, régebb óta engedélyezett szempillák vastagítására „Latisse” néven. Eredetileg ezek glaukoma- zöldhályog ellenes szerek ("Lumigan" néven), és csak mellékesen derült ki a szőrzetnövekedésre gyakorolt hatásuk).

A Cotsarelis által vezetett laboratórium korább kutatásaiban már kimutatta, hogy kopaszodók fejbőrében lévő őssejtek nem fejlődnek tovább, nem alakulnak át progenitor (előfutár) sejtekké, ennek következményeként pedig a hajtüszősejtek utánpótlás nélkül maradnak, a hajnövekedés abbamarad. 

„Kimutattuk, hogy a férfiak kopasz fejterületén megemelkedett volt a prosztaglandin fehérje szint, és ez gátolta a hajnövekedést" – mondta az egyetem bőrgyógyászati tanszékén dolgozó George Cotsarelis, a tanulmány vezetője. „Megtaláltuk tehát a célpontot, amelyre a kezelésnek irányulni kell". A szakember rámutatott: a következő lépés azon vegyületek felkutatása lesz, amelyek hatással vannak erre a fehérjére. Mint hangsúlyozták: számos olyan készítmény létezik, amely kifejezetten ezt a fehérjét célozza, és néhány közülük már klinikai tesztelés alatt áll. A kutatók szerint van esély arra, hogy sikerül kifejleszteni egy olyan kezelést, amely a fejbőrön alkalmazva képes lesz megakadályozni (megelőzni) a kopaszodást. 
Ugyanakkor a felfedezés még nem jelenti azt, hogy ezzel képesek lesznek visszanöveszteni a már elvesztett hajat.

A legújabb híradások már arról szólnak, hogy akár 2-3 éven belül is elérhető lesz  PGD2- t tartalmazó hajhullás ellenes gyógyszer. Ismerve az engedélyezési folyamatokat ez meglepő lenne, bár a gyógyszergyártók érdekérvényesítését nem lehet figyelmen kívül hagyni... 

Mindenesetre amíg hosszú távon nem bizonyosodik be az új kezelés hatékonysága, addig is a hajbeültetés kínálja a legjobb megoldást. 

Keresse klinikánk kínálatában a Hajplusz hajbeültetés rendszer hajbeültetés rendszert! Hajplusz+ hajbeültetés, amivel Ön több lesz.