Sok páciensünk számára nagyon fontos kérdés, hogy milyen nyoma marad a hajbeültetésnek. Válasz: a korrektül végzett hajbeültetés után nincs látható nyoma a beavatkozásnak, az összhatás teljesen természetes, nincsenek  látható hegek, vagy más zavaró hatások. A mai hajbeültetési gyakorlatban a FUE hajbeültetés (hajvételi) módszert végezzük leggyakrabban. Ez a hajtüsző egységek (graftok) pontszerű sebzésből történő egyenkénti kivételét jelenti az adóhelyről a fej hátsó-oldalsó részéről.  Az adó és a befogadó területen nem hagy látható heget, rövid hajviselet mellett is végezhető, sok hajat lehet átültetni, ezáltal kiváló eredményt lehet vele elérni. 

Milyen hegek maradnak vissza a hajbeültetés után, mennyire látszanak ezek?

1. HEGKÉPZŐDÉS az adóhelyen:

Minden hajbeültetés hegekkel jár, de hozzáértő végrehajtás esetén ezek nem láthatóak, nem feltűnőek. A FUE hajbeültetés ( FUE hajvétel) a hajtüsző egységek (graftok) körkéssel ( FUE tűvel) végzett, pontszerű sebzésből történő egyenkénti kivételét jelenti az adóhelyről, a fej hátsó-oldalsó részéről. FUE hajvételről részletesebben
FUE hajvétel ( FUE módszer) esetén az adóhelyen nem feltűnő, apró, pontszerű hegek maradnak csak vissza, gyors gyógyulással lehet számolni. (Az adóhelyről kivett hajszálak természetesen nem nőnek vissza, de hiányuk később nem látható, mert a teljes mennyiségnek csak kis része kerül kivételre)

hajbeültetés hegek
Közvetlenül FUE hajvétel után láthatóak a kis pontszerű sebzések, és ugyanaz a terület 1 év múlva, ahol a ponthegek egyáltatlán nem látszanak
Hajbeültetés után

Jól látható, hogy az adóhely gyorsan gyógyul, már egy héttel a beavatkozás után nincs nyoma a műtétnek (kb. 3000 graft- 6000 hajszál kivétele után) és nem marad vissza hajhiány sem, ahogyan az egy évvel későbbi képen látható.

A FUE tűkkel ejtett sebzések körkörösek, a hegek a középpont felé történő összehúzódással gyógyulnak, ezért még az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai!

hajbeültetés hegei

A bal oldali képen az adóhely látszik kétféle ( kisebb 0,9mm, nagyobb 1,2mm átmérőjű) körkéssel történt FUE hajvétel után. A jobb oldali kép a gyógyult állapotot mutatja: nincs különbség a két oldal gyógyulása között. A beavatkozást egy nemzetközi workshop alkalmával végeztük, az összehasonlítás szándékával.

Tévhitek, félrevezetések a hegképződésről:

Hamis állítás: A FUE hajbeültetés hegmentes beavatkozás.
Ez nem igaz, mert mindig visszamaradnak pontszerű piciny hegek, de megfelelő végrehajtás esetén ezek nem látszódnak, már röviden (0.3-0.5 cm) viselt hajban sem.

Hamis állítás: a "továbbfejlesztett FUE módszereknél" nincs HEGKÉPZŐDÉS az adóhelyen.
Nem igaz, hogy a FUE hajvétel "továbbfejlesztett változatai" (pl. "she módszer") nem hagynak nyomot, nincs hegesedés azért, mert kisebb tűket használnának. Kicsiny fehér hegpontok mindig, minden technika esetén visszamaradnak az adóhelyen, így természetesen az sem igaz, hogy a "kicsi" tűkkel végzett beavatkozás után nincsenek hegek.
Nem valós, hogy a FUE hajbeültetés után sokkal több heg ritkítja meg az adóhelyet. Az "she" -nek nevezett beavatkozás is FUE hajbeültetés, semmiben nem különbözik attól.

Különösen félrevezető ez az állítás az alkalmazott körkések ( hajnövekedés -műtéti eredmény) szempontjából, mert a FUE hajvétel során mindig arra törekszünk, hogy a hajtüsző egységeket épben nyerjük ki és ültessük át. Ezt csak megfelelő méretű körkés alkalmazásával lehet elvégezni. Túl kicsi tű alkalmazása esetén a hajtüszők, hajszálak sérülhetnek, ennek következtében nem lesz megfelelő hajnövekedés.
A Sikos Klinikán sokfajta, különböző méretű, kivitelezésű és tulajdonságú FUE tű ( FUE körkés) közül választjuk ki az adott helyzetnek leginkább megfelelőt. Az elmondottak alapján minden olyan állítás szándékosan félrevezető, amely szerint a vékonyabb tűvel végzett műtét során több hajat, jobb eredményt lehet elérni. Van ahol a vékonyabb (0.75 mm), van ahol a vastagabb (pl. 0.95-1 mm) átmérőjű tűvel érjük el a legjobb eredményt. A tűket mindig az adottságoknak megfelelően választjuk ki. (Természetesen a "vastag" nem 1.5-2 mm átmérőt jelent, ilyet nem használunk!!). További részletek a FUE tűkkel kapcsolatban

Másik hajvételi mód az ún. FUT- strip hajbeültetés esetén a  fejbőrcsíkot veszük ki az adóhelyről.Ezután vékony vonalas heg marad vissza az adóterületen. Ezt a technikát csak választott esetekben alkalmazzuk ( pl. hosszú haj viselete, amikor a páciens nem akar hajvágást a műtéthez) Erről több olvasható itt

FUT hegvonal FUT hegvonal FUT hegvonal

 

2. Hegképződés a befogadó területen

Az adóhelyről kinyert graftokat (hajtüsző, hajhagyma) ültetjük be a befogadóhelyen a hajhiányos, kopasz fejbőrbe. Ennek első lépése a hegmentes befogadó nyílások elkészítése, mely a hajátültetés (hajbeültetés) egyik legfontosabb eleme. Ezek elkészítésével szabályozzuk a későbbi hajszálak növekedési irányát, dőlésszögét, sűrűségét, eloszlását. A kivett graftokat ide ültetjük be. A befogadó nyílások körül nincs látható hegesedés, teljesen természetes hatás érhető el.

Természetes és dús hajvonal kialakítás
Természetes és dús hajvonal kialakítás