Mikor érdemes mégis hajbeültetésben gondolkozni?
A fiatal páciensek a legelkeseredettebbek, így sokszor nehéz velük megértetni, hogy még várniuk kell és érdemes a műtéttel. Hajbeültetés többnyire 24-25 éves kortól tudunk javasolni, de még jobb, ha valaki már a 30-as éveihez közeledik. Vannak esetek, amikor nem a kor, hanem az állapot számít, de ezt mindig egyedileg lehet és kell mérlegelni.
Mindenképpen el kell kerülni, hogy a túl korai beavatkozást évekkel később megbánja a páciens. Véleményem szerint ebben a felelősség teljesen az operáló orvosé, neki kell a kellő szakmai tapasztalattal értékelnie a helyzetet. Csak az őszinte vélemény számíthat, az orvos (a klinika) pillanatnyi érdekei nem írhatják felül egy páciens sorsáért érzett felelősségét. A műtét technikailag végrehajtható, de egy helytelen döntés teljes életre
gondot okozhat a páciensnek. Az orvosnak nem szabad lelkiismeretlenül bevállalni a hajbeültetést, mégha a páciens nagyon is akarja, így viszont néhány évvel később sokkal jobban tud majd segíteni a megfelelő időben és módon végzett beavatkozással.
Ime egy példa, hogy a túl fiatalon végzett hajbeültetés milyen hátrányt jelenthet néhány évvel később:

rg1e.jpgPáciensnek 21 évesen  más intézetben végezték el az első hajbeültetését, majd később egy újabb beavatkozás történt. Az elvégzett beültetések csak az elülső hajvonalat célozták, ahol kezdetben jelentkezett a hajhiány. 

rg2e.jpgMost, 5 évvel az első műtét után a fiatalember 26 éves, kopaszodása már jelentősen előrehaladt és az egész fejtetőre kiterjedően jelentkezik. Az elülső hajvonalban elvégzett beavatkozások szerencsére nem zavaróak, de ez a legtöbb, amit erről mondhatunk. Szeretett volna újabb hajbeültetést végeztetni a menet közben kialakult komoly hajhiánya miatt, de erre sajnos már nincs lehetőség.

rgdonor.jpgA helytelenül túl korán elvégzett, rosszul megtervezett, az adóhelyet feleslegesen megterhelő, más intézetekben végzett hajbeültetés beavatkozások nem voltak tekintettel az adóhelyre, az adóhely későbbi felhasználására. A képen jól látszik, hogy az adóhely már nagyon ritkás, közelről vizsgálva egyértelműen már nem ad lehetőséget további, jelentősebb hajmennyiség kinyerésére az átültetéshez, amire a nagy hajhiány miatt szükség lenne.

Így a páciensnek sajnos már nem tudtunk segíteni. 
Ha most jelentkezne nálunk, akkor két, kb.2500-3000 graftos műtéttel nagyon szépen lehetne fedést kialakítani, legrosszabb esetben a leghátsó részre nem jutna.

Következtetés: a túl korán, nem szakszerűen végrehajtott, hosszú távú tervezés nélkül végzett hajbeültetés elveszi a lehetőséget az időközben kialakuló nagyobb hajhiány fedésétől.
Javasoljuk kezdődő hajhullással küzdő fiatalembereknek, hogy legyenek türelmesek, akármilyen nehéz is, mert hosszú távon hátrányos lehet a lelkiismeretlen, szakszerűtlenűl végzett hajbeültetés.