Hajsűrűség és az átültethető hajmennyiség 

Nagyon érdekes és fontos kérdés, hogy vajon mennyi hajat lehet/tudunk átültetni egy hajbeültetés során. A különböző hajas adottságok miatt természetesen ezt minden egyes páciensnél egyedileg lehet csak meghatározni, de azért vannak általános ismérvek, amelyeket ebben a posztban ismertetünk. A kérdés abban az összefüggésben is felmerül, hogy graftok vagy hajszálak száma szerint kerül a műtéti díj megállapításra és akkor ennek a kérdésnek bizony anyagi vonzata is van.

Lehet-e egy átlagos esetben 8-9000 hajszálat átültetni 3000 grafttal? Általában nem, az indoklás a továbbiakban olvasható.

Rövid anatómiai ismertetés:
A hajas fejbőrben a hajszálak egymástól jól elkülönülő élettani egységeket képező kis kötegekben, hajszálcsoportokban, azaz hajtüsző egységekben (follikuláris egységekben, FU) nőnek. Egy ilyen hajszálcsoport általában 1-2-3, ritkábban 4-5 hajszálat tartalmaz. Az átültetéshez kinyert hajtüsző egységet hívjuk graft-nak. A hajtüsző egységek között lévő bőrben nincs hajszál. Az általános szakmai ismeretek és vizsgálatok szerint 1 graftban átlagosan kb. 2 hajszál van.

Általános Hajsűrűség

A hajsűrűség megállapítására un. densitometria szolgál, amikor nagy nagyítással a fejbőrben lévő hajtüsző egységeket és hajszálakat megfigyeljük és számoljuk: hány db van egy adott területen, és milyen eloszlásban (hány hajszál, hány hajtüsző egységben, FU-ban, azaz graftban). Különbséget lehet tenni hajtüsző egység (FU) sűrűség és hajszál sűrűség között, de az egyszerűség kedvéért megelégszünk a hajsűrűség kifejezés használatával mert az a fontos.

A szakirodalomban különböző szerzők, nagy esetszámú mérések alapján a különböző típusú populációkban eltérő jellemzőket találtak:
Kaukázusi népesség: kb. 160-280 haj/cm2 és 80-120 FU/ cm2.  Általános hajsűrűség: 2-2.3 haj/mm2
Hispán népesség:  kb.  124–200 haj/cm2 és 65–85 FU/ cm2 .  Általános hajsűrűség: 1.9- 2.35 haj/mm2
Ázsiai népesség:    kb. 170 haj/cm2 és 100 FU/cm2           Általános hajsűrűség: 1.7 haj/mm2
Afrikai népesség:   kb. 160 haj /cm2 és 60 FU/ cm2          Általános hajsűrűség: 1.6 haj /mm2

Ezek az értékek természetesen csak átlagokat jelentenek, illetve néhány vizsgálat eredményét így a valóságban ettől eltérő, kisebb vagy valamivel nagyobb hajsűrűségekkel is találkozhatunk.

2 haj/FU, ill. 3.2 haj /FU a hajsűrűség/graft, de mindkét esetben 1 FU/mm2  a hajtüsző sűrűség (dr. Bernstein képe)

hajsűrűség-mikrokamera

Bal oldalon magas hajsűrűség (és FU sűrűség) mikrokamerás képe az adóhely közepe tájékán fényképezve, jobb oldalon ugyanazon páciens mikrokamerás képe oldalt a fül magasságában, szemmel láthatóan alacsonyabb hajsűrűséggel (és FU sűrűséggel). dr. Sikos képei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


A hajtüsző egységek sűrűsége (és így a hajsűrűség is) csökkenő mértéket mutat az adóhelyen a középponttól a szélek (fülek felé) és (többnyire) a nyak felé (lefelé) haladva.

 Beültethető hajmennyiség

A beültethető hajmennyiséget több tényező befolyásolja:

  1. Az adóterület nagysága (csak a biztonsági adóhely használható)
  2. Az adóhelyen lévő hajsűrűség
  3. Előző műtétek, hegek, hajhiányos részek az adóhelyen
  4. Az adóhely minőségének megőrzése

Ezen feltételek alapján egy átlagos FUE hajvétel során egy műtéttel kb. 1500 -3000 graft (hajtüsző egység) kivételére van lehetőség. (Kevesebb nyilván nem okoz gondot, de nagy hajtüsző sűrűség esetén akár több graft is kinyerhető és átültethető, a Sikos Klinikán a legnagyobb graftszám kb. 3600 volt egy páciensnél egy műtéttel.)
A fenti statisztika és saját gyakorlati megfigyeléseink alapján az a reális, ha egy graftban átlagosan 2 hajszálat számolunk, akkor 2000 graft kb. 4000 hajszálat, 3000 graft kb. 6000 hajszálat jelent.
Az alcímben feltett kérdésre így azt válaszolhatjuk, hogy 3000 grafttal csak különlegesen nagy hajsűrűség esetén van lehetőség 8-9000 hajszál átültetésére, amely sűrűség a magyar és így az említett kaukázusi populációban igen ritkának számít. Ha tehát a műtéti díj hajszálszám alapján kerül kiszámításra 2.8-3 hajszál/graft aránnyal, akkor előfordulhat, hogy az irreálisan magas hajszálszám miatt félrevezető műtéti díjat kalkulálnak.

Hajsűrűség, hajtűsző egységek megoszlása és az esztétikai eredmény

Természetesen az esztétikai eredmény szempontjából igen sokat nyom a latban a haj minősége is, milyen vastag, mennyire színezett, milyen a textúrája. Jól érthető, hogy azonos hajmennyiség esetén a vastag, sötét hajnak jobb lesz az összhatása, mint a vékony, világos hajnak. Szintén fontos még a hajtűsző egységek megoszlása is, hány egyes, kettes, hármas hajszálú egység van a fejbőrben, hiszen minél több a nagyobb hajszálszámú egység, annál több haj kerülhet átültetésre ugyanazon grafszámmal. Ezek a körülmények (mint ahogy a posztban említett többi is) adottak és páciensenként különbözőek, ezért fontos, hogy a műtéti terv felállításánál ezt mindig vegyük figyelembe.

Irodalom:
Distribution of Human Hair in Follicular Units.A Mathematical Model for Estimating the Donor Size in Follicular Unit Transplantation
Francisco Jimenez, MD* and Jose M. Ruifernández, PhD
Dermatol Surg 25:4:April 1999

Follicular Unit Transplantation – 2005
Robert M. Bernstein, MD, and William R. Rassman, MD
Dermatologic Clinics 2005; 23(3): 393-414.
Issue on Advanced Cosmetic Surgery © 2005 by Elsevier Inc.

Follicular Unit Transplantation
Robert M. Bernstein, New York, NY and William R. Rassman, Los Angeles, CA
In: Haber RS, Stough DB, editors: Hair Transplantation, Chapter 12. Elsevier Saunders, 2006: 91-97. © 2006, Elsevier Inc. 2013-08-01

Limmer BL 1994 Elliptical donor stereoscopically assisted micrografting as an approach to further refinement in hair transplantation. Dermatologic Surgery 20:789–793

Headington JT. Transverse microscopic anatomy of the human scalp.
 Arch Dermatol 1984; 120:449-456.

Unger WP, Shapiro R. Hair transplantation. New York: Marcel Dekker; 2004.