FUE hajbeültetés- hajvétel hajnyírás ( hajvágás)nélkül lehetséges? Igen. Általában az egyenkénti hajvételi technikánál ( FUE hajbeültetés) szükség van az adóhelyen, a fej hátsó-oldalsó részén a haj levágására 1-2 mm rövidségűre, de vannak esetek amikor ettől el lehet tekinteni. 

Adóhely 2 héttel hajbeültetés után
Adóhely hajbeültetés előtt Adóhely lenyírva Adóhely hajbeültetés után 2 héttel

FUE hajvétel esetén az adóhelyen (fej hátsó -oldalsó részén) a hajat lenyírjuk kb. 1-2 mm rövidre. Ilyen módon tudunk rövid idő alatt nagy mennyiségű hajat eredményesen kinyerni az átültetéshez. Nagy mennyiségű haj (1500 -3000 graft, azaz kb. 3000-6000 hajszál) kivételéhez teljes hajnyírásra van szükség, enélkül nem lehetséges ilyen mennyiségű haj biztonságos kinyerése! 

Részleges hajnyírási technikák

Az esetek túlnyomó többségében a hajnyírás- hajvágás nem okoz problémát, mégis vannak helyzetek, amikor másfajta nyírást választunk. Ennek oka lehet ha a páciens nem szeretne teljes nyírást, illetve ha amúgy is csak kisebb hajmennyiségre van szükség. Részleges nyírás lehet egyfajta "tengerészgyalogos" fazon, amikor csak alulról nyírunk, felfelé egyre hosszabb hajat hagyva.

Csíkban nyírás Csíkban nyírás után ráfésült hajjal Csíkban nyírás után 9 hó
Csíkban nyírás, 900 graft kivételhez Csíkban nyírás ráfésült hajjal Csíkban nyírás után 9 hó

Más esetekben " csíkban nyírunk", ami azt jelenti, hogy a hosszabb hajban 1- 2-3 keskeny, kb 1-1.5 cm-es sávban kinyirjuk a hajat, és a felette lévő haj ráfésülve takarja utóbb ezt a területet. Újra hangsúlyozzuk, hogy így teljes műtéthez szükséges hajmennyiség nem nyerhető ki, nagyon jó hajsűrűség esetében esetleg elérhető a 800-1000 graft kivétele. 
Lehetséges ezenkívül a "sorban nyírás" vagy "hajnyírás sorban" is amikor igen keskeny, szinte hajszál szélességű nyírásban végezzük a kivételt, aztán a hajat néhány sorban felhajtjuk és újra megint egy vékony sorban nyírunk -graftokat veszünk ki. Ez a módszer csak megfelelő hosszúságú hajban végezhető, szintén csak korlátozott hajmennyiség kinyerésére alkalmas. Véleményünk szerint amennyi előnye lenne a hajvágás elhagyásával, ahhoz képest az eredményessége, hatékonysága igencsak megkérdőjelezhető.

Az ún. "foltokban vágás, hajvágás foltokban" jöhet még szóba, ilyenkor az adóhelyen előre sok kicsi területen "foltokban" levágjuk a hajat, innen vesszük ki a graftokat, így ezeket a területeket a melletük lévő haj eltakarja és nincs szükség teljes hajvágásra.

Hölgyek illeteve hossú hajat viselő férfiak esetében a FUE technika ritkán választandó- választott, lévén hogy a teljes hajnyírás nehezen jöhet szóba náluk, illetve a páciens nem szeretné, ha levágnánk a haját. Esetükben még a részleges nyírás sem jelent többnyire megoldást, mert a női kopaszodás sajátosságai miatt az adóhelyen lévő szokásos átlagnál alacsonyabb hajsűrűség miatt csak nagyon kevés haj lenne kinyerhető. Ezért ezt a lehetőséget nem ajánljuk női pácienseiknek. Helyette a csíkvételi eljárást ( FUT HAJBEÜLTETÉS) választjuk, de ezt is csak megfelelő hajsűrűség esetén. Ez a technika is kiváló eredményeket tud biztosítani.