Mikor és miért kell egy páciensnek több hajbeültetést végezni?
A magyarázatot néhány ténnyel kezdjük.

  • Az átlagos eredeti hajmennyiség a fejen a kopaszodás megkezdődése előtt kb. 100.000 hajszál.
  • A kopaszodás előrehaladásával ez a mennyiség folyamatosan csökken és különböző fázisokban eltérő mennyiségű hiányok jelentkeznek, esetleg az adóterületre kiterjedően is. (Lsd. Norwood táblázat) Ha az eredeti elvi átlagos kb. 100.000- hajszálból kb. 30.000 vagy még több hiányzik, akkor több műtéti beavatkozásra van, lehet szükség. 
  • Kiterjedt esetekben már csak esetleg 20-30.000 hajszál marad meg, a szokásos patkó alakú területen oldalt és hátul.
  • Az egy műtéttel átültethető legnagyobb hajmennyiség átlagosan kb. 5-7000 hajszál. Ennek oka az adóhely felhasználhatósága, amely műtétenként és összességében is korlátozott és véges.(fejbőr regeneráció, hajas megjelenés biztosítása, elérhető terület korlátozottsága)
  • A biztonsági adóhely általában és összesen kb. 6000-8000 hajtüsző egység (kb. 10 -15- 18.000 hajszál) kinyerésére lehet alkalmas több műtéttel, de ebben jelentős egyedi eltérések vannak.
  • A hajbeültetés műtétekkel nem az eredeti hajsűrűséget állítjuk helyre, így mindig vizuális hatásban tudunk gondolkodni.
  • A hajas és a fejbőr tulajdonságok egyes pácienseknél eltérőek, így a műtéti eredményt is ehhez igazítva egyénileg lehet biztosítani.

Másképp fogalmazva: nem az a fő kérdés, hogy mennyi hajra lenne szükség a kopasz terület fedéséhez, hanem van-e és mennyi az átültethető hajmennyiség, amivel jó vizuális eredményt lehet elérni. (Ez azt is jelenti, hogy ha nagy hiány és kevés az átültethető haj, akkor lehet nem javasolt a hajbeültetés!)

A kopaszodás nemzetközi beosztása, az ún. Norwood skála (Norwood táblázat) alapján beültetésre javasolható szükséges/lehetséges  graft mennyiség (hajszálszámban kb. kétszerese) kb. 3000 graft felett legalább két műtéttel
Norwood féle kopaszodási táblázat 

Kb.800, 1000-1200,1200-1500, 1500-2000+,1500-2200+,      2-2500+,                               2500-3000+,             3-3500+ ,         4-4500+,       5-6000+,    6-8000  

Hajátültetésnél csak azt a hajmennyiséget tudjuk felhasználni, ami az adóterületen a rendelkezésünkre áll, ez pácienseként egyedi és eltérő.
Minden egyes páciens más minőségű adóhellyel rendelkezik, amely jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét. Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget, a hajszálak minőségét, a fejbőr tulajdonságait. Érthető módon nagyobb graftszám jó minőségű vastag, sötét színű hajjal sokkal jobb eredményt adhat, mint ugyanaz a mennyiség vékony, világos, puha  hajszálakkal. Ezért minden egyes paciensnél a műtéti lehetőségeket csak az adottságok ismeretében tudjuk megállapítani.
Például kb. 5- 6000 grafttal (kb. 10-13.000 hajszál) már nagyobb kiterjedésű kopaszság (Norwood IV-V) is jól fedhető vizuálisan- főleg ha jó minőségűek (vastag, erős, sötét színűek) a hajszálak. Ez a mennyiség sem elég azonban az eredeti sűrűséggel való fedéshez Norwood VI -VII fokozatú hiány esetében, hiszen ott a teljes hiány kb. 60-70.000 hajszál.
Egy adott adóterületről való hajvételnél arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el, akkor ez a terület zavaróan megritkulhatna, "molyrágta" kinézete  nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére. Ezért az adott hajsűrűséghez viszonyítva ez egy műtéttel kinyerhető legnagyobb graftszám gyakorlatunkban kb. 2500-3000 graft ( kb. 5-7000 hajszál). Ezt a hajmennyiséget kb. 100-120 cm2-re beültetve nagyon jó ún. kozmetikai sűrűséget lehet biztosítani.

Napi gyakorlatunkban általában az elülső terület pótlását, hajvonal kialakítást végezzük el az első beavatkozással. Azért nem dolgozunk nagyobb területen, mert akkor nagyon alacsony lenne a hajsűrűség és gyenge az összhatás. Ezért a második beavatkozás során (hasonló hajmennyiséggel- ha az adóhely lehetővé teszi) fedjük a hátsó területet. Nyilván eltérések lehetnek az elérhető hajmennyiség és a kopaszodás kiterjedtsége szempontjából, így nagy hiány esetén esetleg a leghátsó részen nem tudunk fedést biztosítani, vagy éppen ha kevesebb hajat tudunk kinyerni akkor amiatt lesz korlátozott a fedési hatás.

FUE hajbeültetés

Norwood V fokozatú hiány fedése két hajbeültetéssel Sikos Klinika páciense
Képek sorrendje: műtét előtt, az első hajbeültetés műtét után elülső fedés eredménye, illetve a műsodik hajbeültetés után hátsó részen történt fedést, beültetést követően