Milyen életkorban ajánlatos elvégeztetni a hajbeültetést?

Hajbeültetés elvégzésének nincs felső életkori határa - akár 70-80 éves korban is lehetséges elvégezni. Fiatal korban azonban nagyon komoly megfontolások alapján javasolunk csak műtétet, többnyire kb. 24-25 éves kortól. Ez azonban nem kőbe vésett szám, nagyon sok függ a körülményektől.

Igen lényeges a műtéti terv felállításánál a páciens életkora. Az operáló orvos felelőssége, hogy olyan eredményt kell produkálni amely alkalmas az adott állapot kezelésére, de természetes megjelenést ad 20-30 év múlva is. Alapvetően nem az életkor, hanem a hajvesztés mértéke, kiterjedtsége, üteme befolyásolja (többek között) a műtéti indikáció felállítását. Azt is fontos megítélni, hogy lehetséges-e a műtéttel érdemleges javulást elérni. Túl korai életkorban végzett beavatkozás korlátozhatja az egyébként összességében és műtétenként is átültethető hajmennyiséget egy esetleges későbbiekben kifejlődő nagyobb kiterjedésű kopaszodás kezelésére. Nem is az a kérdés, hogy lehetséges-e (mert általában biztos, hogy lehetséges), hanem hogy érdemes-e elvégezni a hajátületést. Ha érdemes hajbeültetést végezni akkor tudjuk, hogyan, milyen formában tegyük és eredményes is lesz!

Például: Fiatal, 23-24 éves, Norwood 3-4 fokozatú kopaszodással bíró paciensnél, ahol a családi öröklés és a meglévő hajvesztés egyaránt arra utal, hogy el fogja érni az 5-6-os fokozatot, nem biztos, hogy azonnal műtétben kell gondolkozni. Ha mégis, akkor nem érdemes túl alacsonyra helyezni az elülső hajvonalat, mert a későbbiekben ez egyrészt nem lesz már természetes, másrészt inkább a fejtető irányába ültetjük be a hajat, ahol a további hajvesztés majd amúgy is igényli. Így nem vesztegetjük el a pótlást a túl elöl lévő hajvonalra, de jó fedést érünk el a hamarosan hangsúlyossá váló területeken. Erről többet itt olvashat...

Idősebb korban már "könnyebb" a döntés, legalábbis a kopaszodás már többnyire végleges formájában sokkal kézzelfoghatóbb a páciens számára az igény és a lehetőség. Így a hajbeültetés műtétek zöme 25-55 éves kor közé esik nagy átlagban, de többször operálunk ennél idősebb, sőt akár már a 80 felé közelítő korú pácienseket is- szintén nagyon jó eredményekkel.

www.shklinika.hu