KÉRDÉS: Eddigi ismereteim szerint hajbeültetésnél 40-60 graft/cm2 sűrűséggel lehet a homloki területen jó és természetes eredményt elérni, de gondolom, minden sebésznek saját véleménye van a kérdésben.

SIKOS DR. VÁLASZA

Készítsünk egy egyszerű számítást, átlagos (körülbelüli) hajszálszám, hajsűrűség adatok és kopaszodási fokozatok alapján. A feltételezett adatok és számítások valós tényeken alapulnak és jó átlagot reprezentálnak, de természetesen az egyes esetekben ettől jelentős eltérés is lehetséges.

Feltételezve hogy egy embernek eredetileg kb. 100.000 hajszála van, már N. IV fázisban is kb. 40.000 hajszála hiányzik (N.V 50.000, N.VI 60.000 N.VII 70.000 az egyszerűség kedvéért, de ez valójában is kb. ennyi) A hiány a kopasz felületen jelentkezik, a megmaradó haj pedig az adóhelyen a fej oldalsó-hátsó részén található.
(A valóságban sokszor a kopaszodás nem pontosan séma szerint zajlik, illetve láthatóak méga vékonyabb hajszálak is, amelyek később kihullanak-kihullhatnak. Átültetésre viszont a teljes értékű hajszálak kerülnek, amelyek azok is maradnak).

 hajbeültetésre javasolt graftszám

Feltételezzünk 100 FU /cm2 fedési területet, az átlagos hajsűrűség eredetileg kb. 100 FU graft/cm2 és 2 haj/graft. Ez eredetileg 20000 hajat jelent 100 cm2-en. Teljes fejbőr kb. 500 cm2 kb. 100000 hajszállal.
Ha 2500 graftot nyerünk ki és ültetünk át egy műtéttel az kb. 5000 hajszálat jelent.
Feltételezzük, hogy minden átültetett hajszál növekszik.

Feltételezzük, hogy a beültetés kb. 100 cm2 -en történik, ez 25 graft/cm2 sűrűséget jelent.

Ezt nevezzük "kozmetikai sűrűségnek”.  Ezzel a sűrűséggel elért eredmények vizuális hatásban különbözhetnek a hajtulajdonságoktól függően (vékonyabb, világosabb hajnak kevesebb a vizuális hatása)
A hajvonalban lehet növelni a sűrűséget, akár 30 graft/cm2-re vagy még tovább. Mivel az elülső hajzónában a frontális 2-3 sorban főleg egyes graftokat alkalmazunk, így ez a sűrűség hajmennyiségben kb. megfelel az átlagos kozmetikai sűrűségnek.  Ugyanakkor egy adott területen való sűrűség növelés együtt jár más területeken a csökkenéssel az adott hajmennyiséggel kalkulálva.

40-50 FU graft/cm2 általában két műtéttel érhető el (ha ugyanazon a területen dolgozunk)

NIV vagy nagyobb hajhiány legalább 5000-7000 graftot igényel (10-14.000 haj) két műtéttel 200-240 cm2-es területen.

NV- nél nagyobb hiányok esetében ez a mennyiség általában nem elég a teljes hajhiányos terület fedésére és persze még mindig a kozmetikai sűrűségről beszélünk.

A hajbeültetés eredménye a donor területen lévő haj és hajtüsző egység sűrűségtől és minőségtől függ. Sajnos minél nagyobb a hajhiány, úgy lesz egyre kevesebb és gyengébb az elérhető adóhely. donor. 

60 FU graft/cm2 több mint a fele az eredeti sűrűségnek, így ritkán lehet a műtét célja főleg kisebb területek, esetleg kiigazítások esetében.

A hajtüsző egységek között lévő hajmentes fejbőr nagy szerepet játszik a hajtüsző egységek regenerálódásában, Innen táplálkozik a beültetett graft, így ennek a területnek a megfelelő épsége fontos, hogy az idegen helyről beültetett szövet (a graft) megfelelően tudjon táplálkozni diffúzió útján. Túl közel ültetett graftok esetében veszélyeztethetjük a túlélésüket.

Ismertek kisérletek, amikor 1 cm2-re 100 graftot ültettek be, elfogadható hajnövekedéssel.

Ha feltételezzük a nem-létező helyzetet, hogy van elég haj az eredeti hajsűrűség helyreállítására mondjuk 200 cm2-en (ez 40.000 hajszálat, 20.000 graftot jelent!).Ha az ismert technikákkal , egy műtéttel végeznénk ezt a beavatkozást( inciziók illetve implanterek segítségével) feltehetően tragikus következményei lennének: komoly bőrelhalással és rossz hajnövekedéssel számolhatnánk. (Állatkísérletben azonban érdekes lenne ezt kipróbálni)

Természetesen sok egyéb faktor is közrejátszik a kialakítható hajsűrűség vonatkozásában egyes pácienseknél: fejbőr minőség, haj minőség, kopaszodás típusa, páciens elvárása, költségviselése, az orvos felkészültsége, a műtétek végrehajtása illetve a műtéti részletek stb.