Minőség ellenőrzés, minőség biztosítása hajbeültetés során

 A Sikos Klinikán végzett  hajbeültetés műtétek során minden lépést többszörösen ellenőrzünk, és minőségi kontrollnak vetünk alá.

 1. Elóször a fejbőrből történő kimetszés módját, technikai paramétereit állítjuk be, hogy az adott fejbőr és hajtulajdonságokhoz igazodva az optimális technikát alkalmazzuk. Ez magába fogalja a megfelelő FUE tű (punch tű, FUE kés) kiválasztását, az alkalmazott forgási sebesség, behatolási mélység, behatási erő kiválasztását.
  A Sikos Klinikán legalább 20-30 fajta FUE tű áll rendelkezésünkre, éles, féléles, tompa és fogazott kivitelben valamint többfajta méretben 0.75 mm- től 1.05 mm átmérőig.
  FUT-csíkvételi műtétnél a csík feldolgozása során végezzük el a graftok minőségellenőrzését.
 2. Graftok tárolása és kezelése
  A kivett graftokat hűtött élettani oldatban tároljuk és kezeljük. A graftok kiszáradása elhalásukhoz vezet, a kiszáradt graftból nincs hajnövekedés. Egy graft kb 3-6 mm hosszú, kb. 1 mm-nél keskenyebb igen pici, hajszálakat tartalmazó szövethenger. A hajszálakat körülvevő vékony szövetréteg (amelynek épsége graftok túléléséhez és megfelelő hajnövekedéshez elengedhetetlen), nagyon sérülékeny, szabad levegőn már 10-20 másodperc alatt véglegesen károsodhat)
 3. Graftok számolása és szortírozása
  A kivett graftokat a műtét során nagy nagyítással ellenőrizzük, folyamatosan számoljuk és hajszálszám szerint csoportosítjuk. Ennek alapján tudjuk a műtét végén, hogy mennyi graftot ültettünk be és ennek milyen hajszáltartalma volt. (A hajszálak számát nem lehet előre meghatározni!)
 4. Graftok minőségének ellenőrzése, minőség biztosítása
  A graftok számolása során egyben azok minőségét is ellenőrizzük, a nem megfelelő minőségűeket külön tesszük, ezek természetesen nem kerülnek beültetésre
 5. Graftok minőségének megőrzése beültetési fázis alatt
  Ilyenkor továbbra is elsőrendű a graftok nedvesen tartása, illetve beültetésnél az atraumatikus kezelés.
 6. műtéti idő szintén nagyon fontos részben a páciens kényelme szempontjából, másrészt törekedni kell a graftok testen kívüli idejének csökkentésére.