HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Ezt a blogot a Sikos Hajbeültetés Klinika, és dr. Sikos Géza plasztikai sebész, hajbeültetés specialista szerkeszti.  Szándékunk, hogy elérhetőek legyenek a legújabb érdekességek, újdonságok, tájékoztatások, azoknak akik kopaszok, vagy kopaszodnak. Tanácsainkat, tapasztalatainkat, véleményünket több mint 20 éves gyakorlat alapján írjuk meg. Találhatnak itt még ezen kívül képeket, videókat is a korszerű hajbeültetés lehetőségeiről, eredményeiről és más a hajhoz, hajbeültetéshez kapcsolódó témákról.
* Görgesse az oldalt lefelé az összes poszt megtekintéséhez.

weboldal címe: www.shklinika.hu  |  Tel: (361) 209 29 30  |  E-mail: info@sikos.hu

PRP-s hajbeültetés


A PRP-s hajbeültetés azt jelenti, hogy a hajbeültetés műtét mellett kiegészítésként thrombocitában gazdag vérplazmát fecskendeznek a fejbőrbe. A PRP (VGV) kiegészítő alkalmazásának hajátültetés alatti haszna és a hajhullás kezelésében játszott szerepe kapcsán még sok a találgatás, ugyanakkor még kevés a tudományos igényű bizonyíték ezen elméletek bizonyítására. Több további tudományos bizonyítékra van szükség, hogy ezeket az elképzeléseket érdemes-e a hajpótlásban alkalmazni. 
Mai ismereteink szerint a PRP-s hajbeültetés nem ér el jobb eredményt, mint a PRP alkalmazása nélkül végzett hajbeültetések.

Platelet Rich Plasma (PRP), magyarul Vérlemezkékben Gazdag Vérplazma (VGV) alkalmazása hajbeültetés során és hajhullás ellen.

Mit jelent a VGV (angolul PRP) ?

Az emberi vért ún. alakos elemek (pl. vörös és fehérvérsejtek) valamint vérplazma alkotja. Az alakos elemek között találjuk az ún. vérlemezkéket (thrombocyták), amelyek a véralvadás folyamatában jelentős szerepet játszanak, ezek zárják el a vérereken keletkező sérüléseket.

A Vérlemezkékben Gazdag Vérplazma (VGV, angolul PRP) koncentrált vérplazmát jelent, amelyben a normál keringő vérben található vérlemezke szám kb. ötszörös mennyiségét tartalmazza. Emellett a vérplazma még tartalmaz növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek szintén segítik a sebgyógyulást. A vérlemezkék szintén fontosak a sebgyógyulásban is, úgy vélik, hogy a vérlemezkék számának növelésével a seb gyógyulását gyorsítani lehet. Más elnevezése a PRGF (plasma rich in growth factors).

A PRP- VGV alkalmazása, PRP-s hajbeültetés, VGV-s hajbeültetés

A VGV-t  a gyógyászat több területén alkalmazzák: ínsérülések gyógyulásának felgyorsítására, csont és ízületi gyulladásokban, egyes fogászati kezelésekben (pl. állcsont rekonstrukció) és a szívsebészetben is. A koncentrált vérplazma bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást és a szöveti regenerációt, így előnyei alkalmazhatóak lehetnek a hajhelyreállító sebészetben is.

A VGV kinyeréséhez a paciens vérét centrifugálni kell, így lehet elválasztani a sejtes elemeket a folyékony részektől. A leülepedett sejtes anyag a VGV, amelyet be lehet fecskendezni injekcióvali a sebészi területre. Emiatt hívják Drakula terápiának, vagy Vámpír terápiának...

A PRP-s hajbeültetés tehát azt jelenti, hogy a hajbeültetés műtét mellett kiegészítésként thrombocxtában gazdag vérplazmát fecskendeznek a fejbőrbe.
Hajátültetésnél a VGV injektálható a befogadó területre, így elméletileg az átültetett graftok gyógyulását lehet stimulálni, illetve segíteni az adóterületen a sebzések gyógyulását. 

A VGV hatása az átültetett haj növekedésében és a hajhullásban

Hajbeültetés során az átültetett hajtüszők a környező szövetekből diffúzió útján nyert oxigént vesznek fel és ennek segítségével képesek működni az új helyükön.  Feltételezett, hogy a VGV-ben lévő vérlemezkék és a fehérvérsejtek a szervezet saját sebgyógyulási folyamatát erősítik. Más vélemények szerint a VGV stimulálja az újonnan átültetett hajtüszők őssejtjeit (a dermális papillát). Megint mások úgy gondolják, hogy a VGV a hajnövekedést is segíti, így visszafordítja az androgén alopéciában észlelhető haj miniatűrizációt (vékonyodást) sőt meggátolja a hajhullást.

A PRP hatása hajbeültetésnél jelenleg érdemben nem bizonyított. A leírt elméleti feltételezések alapján nem ismeretesek olyan tanulmányok, vagy nagy beteganyagon végzett vizsgálatok, ami a PRP egyértelmű előnyét igazolná hajbeültetésnél, hajhullásnál.

Share on Facebook

Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében.