A hajszálak a fejbőrben egymástól jól elkülönülő élettani egységeket képező kis kötegekben, hajszálcsoportokban azaz follikuláris (hajtüsző) egységekben nőnek. Egy - egy ilyen hajcsoport egység általában 1-2-3, ritkábban 4-5 hajszálat tartalmaz. Graftnak nevezzük az adóhelyről kinyert, follikuláris egységeket-, hajszálakat, hajtüszőket tartalmazó kicsiny bőrszigeteket. 

  • A graftok akkor életképesek és biztosítanak jó hajnövekedést az átültetés után, ha a teljes és ép follikuláris egységet tartalmazzák, és az azt körülvevő „biztonsági” kötőszövetet. A szaknyelv ezeket „pufók” graftnak hívja a lecsupaszított, „sovány”, kevésbé életképes graftokkal szemben.
  • A jó hajnövekedéshez szükséges, hogy az átültetésre kerülő follikuláris egységek- hajtüszők ne sérüljenek meg a kivétel –feldolgozás során. A hajvétel- feldolgozás során az ún. transzszekció, azaz átmetszés miatt a sérült graftokból egyáltalán nem, vagy csak gyengébb hajnövekedés várható. A műtét során némi technikai veszteség elkerülhetetlen, de ha ez 5% alatti, az érdemben nem befolyásolja a műtét eredményét. Minőségi eredményt nyújtó klinikán, mint a Sikos Hajbeültetés Klinikán a transzszekciós arány 5 % alatti!
  • A graftok igen érzékenyek kiszáradásra. Ezért a graftokat a kiemelés-elkészítés után speciálisan hűtött és nedves körülmények között kell tárolni.
  • A haj kivétele és a beültetése között optimálisan 6-8 óra telhet el. Ha túl hosszú lenne a műtét (estig- éjjelig tartana 10-12 órán át) akkor az érzékeny graftok sokkal  több időt lennének kénytelen a szervezeten kívül tölteni, amellyel jelentősen csökkenhet a túlélési esélyük. A paciensek számára is felesleges lenne a terhelés, nem beszélve a személyzet koncentráló képességének csökkenéséről. FUE műtétnél nagyobb hajmennyiség átültetéséhez a 2 napos műtét általában sokkal nagyobb biztonságot ad.
  • A hagyományos csíkvételi (FUT) műtéteknél a fejbőrcsík mikroszkóppal, nagy nagyítással történő feldolgozása során kellő gyakorlattal, szem ellenőrzése mellett, nagy biztonsággal lehet a graftokat kinyerni. A FUE (egyenkénti kihúzásos) eljárásnál a follikuláris (hajtüsző) a fejbőr átvágásánál, az egységek kihúzásánál a bőr alatti szöveti részletek nem láthatóak, így a graftok épségének megőrzéséhez a sebész az „ujjaival lát”. Helyes végrehajtás csak nagy gyakorlattal biztosítható, de így a kétfajta hajbeültetés módszer teljesen egyenértékű hajnövekedést tud biztosítani!