A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu
 • HAJPLUSZ+ hajbeültetés rendszer!

  Egy napos FUE hajbeültetés,
  akár 5-6000 hajszállal

  6-7 óra tiszta műtéti idő alatt eredményes, természetes hatású hajbeültetést biztosítunk Önnek előnyös díjért:  FUE hajbeültetés alacsony áron+ 10% engedmény! Legújabb WAW FUE SYSTEM technika!

 • Wayne Rooney hajbeültetése

  Wayne Rooney hajbeültetése...

  A Sikos Klinikán Ön ugyanazt az eredményes FUE hajbeültetést kapja, mint Rooney!
  Különbség: Nálunk ez a műtét lényegesen olcsóbb és sokkal rövidebb!

 • Legújabb FUE hajbeültetés nálunk

  Legújabb FUE hajbeültetés FUE Superpunch késekkel!

  Sikos Klinikán a legjobb minőségű Cole féle SUPERPUNCH  FUE körkéseket alkalmazzuk  a legújabb technikájú technikájú gépi FUE hajbeültetéseinknél.

   
 • Hajbeültetés referenciáink meggyőzőek

  Referenciáink meggyőzőek!

  SOK  KÖZELI, ÉLES KÉPEN láthatja nemzetközi szintű eredményeinket. 
  Több mint 20 éves tapasztalat, hiteles tudás, barátságos körülmények.

A férfias típusú kopaszodás, hajhullás kifejlődése. A haj anatómiája és a hajnövekedés élettana

Miért alakul ki a kopaszodás, hajhullás férfiakban és nőkben?

Kétféle hajtípust (szőrtípust ) ismerünk az emberi szervezetben

 1. vellus /lanugo/ finom, puha, rövid, színtelen, alig látható.
 2. A terminális hajszál az amit hajszálként látunk:  különböző mértékben pigmentált, eltérő vastagságú  hosszúságú, tartású.
  A terminális hajnak különböző alfajai vannak, és azoknak jellegzetes növekedési formájuk (pl. testszőr, szemöldökszőr, fanszőr ).
  A hajszálak mellett találjuk a faggyúmirigyet és az ún. erector pili izomzatot, amely a szőrszál kiemelését végzi. Ilyenkor a merevedő hajszálat kísérő faggyúmirigy kipréselődő faggyúváladéka adja a szükséges kenést a hajszálnak.
  A két típus egymásba átalakulhat (lásd később 'miniatűrizáció')
A hajszál felépítése

A szőrtüsző (follikulus -hajszál-hajhagyma) felépítése

A szőrtüsző a bőrben

A hajnövekedés ciklikus jellegű

szörtüsző ciklikus növekedési fázisai
 1. Anagén ( növekedési) fázis: a keratinocyták a matrixban (hajhagyma növekedésért felelős területe )  élénken szaporodnak a papilla által termelt növekedési faktorok hatására és hajszálat alkotó  szarúsejteké differenciálódnak. Ezek alkotják a hajszálat, melynek növekedése átlagosan 1 cm/hó. Ez a fázis kb.1000 napig tart.
 2. Katagén ( regressziós- visszafejlődési)  fázis: speciális mesenchymális sejtek (dermális papilla) a degenerálódó keratinocytákkal együtt aggregálódnak és elválasztódnak a mátrixtól. A hajhagyma és a papilla teljesen különválik. Ez a szakasz 2-3 hét alatt lezajlik
 3. Telogén ( nyugvó ) fázis: idején a dermális papilla sejtjei felszállnak a hajhagyma felső részére és ott az összehúzódó kötőszövetes belső lemezzel összetapadva mintegy elzárják a hajszál növekedésének útját, a hajszál pedig idővel kihullik. Ez a fázis kb. 3 hónapig tart. Ezt követően a regenerálódó hajhagyma újra az anagén fázisba lép.

Adott pillanatban átlagosan a terminális hajszálak kb 90%a növekvő, 10%-a pihenő állapotban van. Az emberen kb. 5.000.000 szőrtüsző (follikulus)  van. Ebből kb. 1.000.000 a hajas fejbőrben és ebből kb. 100.000 terminális hajszál nő ki. Egy négyzetcentiméteren átlagosan 150 -250 hajszál található. Ezek a számok a különböző faji és egyedi karakterisztikának megfelelően jelentős eltérést mutathatnak. A hajas megjelenést alapvetően a hajszálak jellemzői ( szín, hajszálvastagság-erősség, göndörség ) és a fejbőr hajsűrűsége határozza meg mindenkinél egyedileg jellemző módon. Ezen körülmények ismerete a műtéti terv felállításánál, a várható eredmény felmérésénél rendkívül lényeges.

A férfias típusú kopaszodás kifejlődése

Hippocrates i.e 400- ban a Hippocrates Corpusban írja: “Az eunochok nem lesznek sem köszvényesek, sem kopaszok ”. Megfigyelése tehát már akkor felvetette a hormonális befolyás szerepét. Hamilton 1942 megfigyelése szerint kasztráltakon végzett tesztoszteron adagolás után kopaszodás jött létre. Ahmad és mtsai (1998)  vizsgálatai azonosították azt a mutáns gént, amely a szőrtelenségért felelős alopécia universalis esetekben . Érdekes megfigyelés, hogy a huszonéves férfiak 20 százalékánál, a harmincasok 30, a negyvenesek 40, az ötvenesek 50 százalékánál mutatkoznak a kopaszodás jelei, és így tovább. A kilencvenévesek 90 százaléka kopasz, tehát az idő múlásával csak a különlegesen szerencsések úszhatják meg.

Mai tudásunk szerint az androgén alopécia (AA - férfias típusú kopaszság) genetikusan (valószínűleg több gén által meghatározott módon) örökített , hormonok közvetítésével létrejövő állapot, melynek megnyilvánulási formája több tényező együttes hatása által befolyásolt.

A ma leginkább elfogadott hipotézis szerint a tesztoszteronból az 5-alpha-reduktáz enzim által metabolizált dihydrotesztoszteron (DHT) a dermalis papillán keresztül fejti ki a hatását. Az ún. androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat az ún. miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. ( Terminálisból vellussá alakul a hajszál.) Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

Az öröklődés egyaránt előfordulhat nőkön és férfiakon, megnyilvánulása a férfi nemi hormonok hatásához kötődik. Az androgén alopeciára való hajlam tehát örökölhető. Az anyai ágon való öröklődés szintén tévhit, ugyanolyan eséllyel kaphat egy fiú az apjától a magas DHT-szintre hajlamosító géneket, mint az anyjától. Sokáig azt gondolták, hogy a női nemi kromoszómához (X) kötött a férfias típusú kopaszodás átörökítése, de több klinikai vizsgálat, családfaelemzés is arra utal, hogy mégiscsak testi kromoszómán helyezkedik el a génje. A Humán Genom Projekt eredményei alapján a legvalószínűbb, hogy a 8. kromoszómán található a gén. Az anyai öröklődésre vonatkozó tévhit hátterében az állhat, hogy nőknél valóban ritkábban fordul elő ez a típusú kopaszodás, hasonlóan az X-kromoszómához kötött recesszív gének öröklődésmenetéhez, ilyen például a hemofília (vérzékenység) vagy a vörös-zöld színtévesztés. A valódi ok azonban az, hogy nőknél amúgy is kisebb mennyiségben termelődik tesztoszteron, így még a hajlam hordozása esetén is túl kevés DHT alakul ki ahhoz, hogy bármi gondot okozzon. Azoknál a nőknél, akiknek valamilyen hormonzavar miatt magas a tesztoszteronszintje, és hordozzák a hajlamosító gént, kialakulhat férfias típusú kopaszodás.

Másik közkeletű tévhit a kopaszodással kapcsolatban, hogy mivel a tesztoszteronhoz köze van, a kopasz férfiak férfiasabbak, nemi teljesítőképességük jobb. Ez sajnos nem igaz, a DHT mennyisége és a szexuális potencia között nincs összefüggés, egy kopasz férfi éppúgy lehet jó vagy rossz szerető, mint dús hajú társai.

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

FUE hajbeültetés kiterjedt kopaszág esetében két műtéttel, 5114 graft, 10568 hajszál átültetése

2016.05.22.

Két lépcsős FUE hajbeültetés nagy hajhiány fedése gépi FUE hajbeültetés technikávalPáciensünk középkorú férfi, Norwood VI. fokozatú hajhiánnyal. Ahogy a képeken látszik ez már kiterjedt kopaszodást...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /ferfias-kopaszodas.html