A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu
 • HAJPLUSZ+ hajbeültetés rendszer!

  Egy napos FUE hajbeültetés,
  akár 5-6000 hajszállal

  6-7 óra tiszta műtéti idő alatt eredményes, természetes hatású hajbeültetést biztosítunk Önnek előnyös díjért:  FUE hajbeültetés alacsony áron+ 10% engedmény! Legújabb WAW FUE SYSTEM 2.0 technika!

 • Wayne Rooney hajbeültetése

  Wayne Rooney hajbeültetése...

  A Sikos Klinikán Ön ugyanazt az eredményes FUE hajbeültetést kapja, mint Rooney!
  Különbség: Nálunk ez a műtét lényegesen olcsóbb és sokkal rövidebb!

 • Legújabb FUE hajbeültetés nálunk

  Legújabb WAW FUE hajbeültetés Trumpet FUE tűkkel !

  Sikos Klinikán a legjobb minőségű különleges "Trumpet punch" körkéseket alkalmazzuk  a legújabb technikájú WAW FUE System gépi FUE hajbeültetéseinknél.

   
 • Hajbeültetés referenciáink meggyőzőek

  Referenciáink meggyőzőek!

  SOK  KÖZELI, EREDETI ÉLES KÉPEN láthatja nemzetközi szintű eredményeinket. 
  Több mint 25 éves tapasztalat, hiteles tudás, barátságos, biztonságos ellátás! 

A férfias típusú kopaszodás, hajhullás kifejlődése. A haj anatómiája és a hajnövekedés élettana

Miért alakul ki a kopaszodás, hajhullás férfiakban és nőkben?

Kétféle hajtípust (szőrtípust ) ismerünk az emberi szervezetben

 1. vellus /lanugo/ finom, puha, rövid, színtelen, alig látható.
 2. A terminális hajszál az amit hajszálként látunk:  különböző mértékben pigmentált, eltérő vastagságú  hosszúságú, tartású.
  A terminális hajnak különböző alfajai vannak, és azoknak jellegzetes növekedési formájuk (pl. testszőr, szemöldökszőr, fanszőr ).
  A hajszálak mellett találjuk a faggyúmirigyet és az ún. erector pili izomzatot, amely a szőrszál kiemelését végzi. Ilyenkor a merevedő hajszálat kísérő faggyúmirigy kipréselődő faggyúváladéka adja a szükséges kenést a hajszálnak.
  A két típus egymásba átalakulhat (lásd később 'miniatűrizáció')
A hajszál felépítése

A szőrtüsző (follikulus -hajszál-hajhagyma) felépítése

A szőrtüsző a bőrben

A hajnövekedés ciklikus jellegű

szörtüsző ciklikus növekedési fázisai
 1. Anagén ( növekedési) fázis: a keratinocyták a matrixban (hajhagyma növekedésért felelős területe )  élénken szaporodnak a papilla által termelt növekedési faktorok hatására és hajszálat alkotó  szarúsejteké differenciálódnak. Ezek alkotják a hajszálat, melynek növekedése átlagosan 1 cm/hó. Ez a fázis kb.1000 napig tart.
 2. Katagén ( regressziós- visszafejlődési)  fázis: speciális mesenchymális sejtek (dermális papilla) a degenerálódó keratinocytákkal együtt aggregálódnak és elválasztódnak a mátrixtól. A hajhagyma és a papilla teljesen különválik. Ez a szakasz 2-3 hét alatt lezajlik
 3. Telogén ( nyugvó ) fázis: idején a dermális papilla sejtjei felszállnak a hajhagyma felső részére és ott az összehúzódó kötőszövetes belső lemezzel összetapadva mintegy elzárják a hajszál növekedésének útját, a hajszál pedig idővel kihullik. Ez a fázis kb. 3 hónapig tart. Ezt követően a regenerálódó hajhagyma újra az anagén fázisba lép.

Adott pillanatban átlagosan a terminális hajszálak kb 90%a növekvő, 10%-a pihenő állapotban van. Az emberen kb. 5.000.000 szőrtüsző (follikulus)  van. Ebből kb. 1.000.000 a hajas fejbőrben és ebből kb. 100.000 terminális hajszál nő ki. Egy négyzetcentiméteren átlagosan 150 -250 hajszál található. Ezek a számok a különböző faji és egyedi karakterisztikának megfelelően jelentős eltérést mutathatnak. A hajas megjelenést alapvetően a hajszálak jellemzői ( szín, hajszálvastagság-erősség, göndörség ) és a fejbőr hajsűrűsége határozza meg mindenkinél egyedileg jellemző módon. Ezen körülmények ismerete a műtéti terv felállításánál, a várható eredmény felmérésénél rendkívül lényeges.

A férfias típusú kopaszodás kifejlődése

Hippocrates i.e 400- ban a Hippocrates Corpusban írja: “Az eunochok nem lesznek sem köszvényesek, sem kopaszok ”. Megfigyelése tehát már akkor felvetette a hormonális befolyás szerepét. Hamilton 1942 megfigyelése szerint kasztráltakon végzett tesztoszteron adagolás után kopaszodás jött létre. Ahmad és mtsai (1998)  vizsgálatai azonosították azt a mutáns gént, amely a szőrtelenségért felelős alopécia universalis esetekben . Érdekes megfigyelés, hogy a huszonéves férfiak 20 százalékánál, a harmincasok 30, a negyvenesek 40, az ötvenesek 50 százalékánál mutatkoznak a kopaszodás jelei, és így tovább. A kilencvenévesek 90 százaléka kopasz, tehát az idő múlásával csak a különlegesen szerencsések úszhatják meg.

Mai tudásunk szerint az androgén alopécia (AA - férfias típusú kopaszság) genetikusan (valószínűleg több gén által meghatározott módon) örökített , hormonok közvetítésével létrejövő állapot, melynek megnyilvánulási formája több tényező együttes hatása által befolyásolt.

A ma leginkább elfogadott hipotézis szerint a tesztoszteronból az 5-alpha-reduktáz enzim által metabolizált dihydrotesztoszteron (DHT) a dermalis papillán keresztül fejti ki a hatását. Az ún. androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat az ún. miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. ( Terminálisból vellussá alakul a hajszál.) Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

Az öröklődés egyaránt előfordulhat nőkön és férfiakon, megnyilvánulása a férfi nemi hormonok hatásához kötődik. Az androgén alopeciára való hajlam tehát örökölhető. Az anyai ágon való öröklődés szintén tévhit, ugyanolyan eséllyel kaphat egy fiú az apjától a magas DHT-szintre hajlamosító géneket, mint az anyjától. Sokáig azt gondolták, hogy a női nemi kromoszómához (X) kötött a férfias típusú kopaszodás átörökítése, de több klinikai vizsgálat, családfaelemzés is arra utal, hogy mégiscsak testi kromoszómán helyezkedik el a génje. A Humán Genom Projekt eredményei alapján a legvalószínűbb, hogy a 8. kromoszómán található a gén. Az anyai öröklődésre vonatkozó tévhit hátterében az állhat, hogy nőknél valóban ritkábban fordul elő ez a típusú kopaszodás, hasonlóan az X-kromoszómához kötött recesszív gének öröklődésmenetéhez, ilyen például a hemofília (vérzékenység) vagy a vörös-zöld színtévesztés. A valódi ok azonban az, hogy nőknél amúgy is kisebb mennyiségben termelődik tesztoszteron, így még a hajlam hordozása esetén is túl kevés DHT alakul ki ahhoz, hogy bármi gondot okozzon. Azoknál a nőknél, akiknek valamilyen hormonzavar miatt magas a tesztoszteronszintje, és hordozzák a hajlamosító gént, kialakulhat férfias típusú kopaszodás.

Másik közkeletű tévhit a kopaszodással kapcsolatban, hogy mivel a tesztoszteronhoz köze van, a kopasz férfiak férfiasabbak, nemi teljesítőképességük jobb. Ez sajnos nem igaz, a DHT mennyisége és a szexuális potencia között nincs összefüggés, egy kopasz férfi éppúgy lehet jó vagy rossz szerető, mint dús hajú társai.

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /ferfias-kopaszodas.html