A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Mi az igazság a FUE tűkkel (mikro-körkésekkel) kapcsolatban?

Több paciensük keresett meg azzal a kérdéssel, hogy milyen átmérőjű tűt használunk a FUE hajvétel esetén, ennek mi a jelentősége a műtét eredményességét- költségeit tekintve? Milyen heggyógyulást jelent a különböző átmérőjű tűk (körkések) használata? VÁLASZ RÖVIDEN: Sokfélét alkalmazunk, mindig a szükségeknek, adottságoknak megfelelően, a teljes hatékonyság érdekében!
CSAK EGYFAJTA  FUE HAJBEÜLTETÉS létezik! Minden más elnevezés  ugyanezt a módszert jelenti! 

Sikos dr. válasza részletesen szakmai alaptételek és gyakorlati megfontolások alapján:  

 1. Az alkalmazásra kerülő tű ( mikro körkés) méretét és típusát mindig az adott páciens hajas adottságainak megfelelően választjuk meg, ha szükséges, akár többfajtát is egy páciens adóterületének különböző részeinél! Téves és félrevezető az állítás, hogy "csak vékony" FUE tűvel lehet jó eredményt elérni. 
 2. A FUE hajbeültetés jó eredménye csak akkor biztosítható, ha teljes hajtüsző egységeket veszünk ki és ültetünk át. Tehát nem „szálankénti” beültetést kell végezni, mert akkor nem vagy nem teljes értékű hajnövekedést kaphatunk.
 3. A hajszálak egyes embereknél különböző vastagságúak, így átmérőjük eltérő, kb. 0.04 -0.1 mm között van. A hajszálat körülvevő szövetek képezik a hajtüszőt (follikulus).  Egy átlagos hajszál átmérője kb. 0.042 mm, a két hajszálas hajtüsző egység átmérője kb. 0.8 -1 mm (beleértve a hajtüsző egység egyéb részeit, a faggyúmirigyet, erector pili izomzatot és kötőszövetes elemeket is) . Túl kicsi, pl. 0.5 -0.6 mm átmérőjű körkéssel így biztosan nem lehet épben eltávolítani a két hajszálas hajtüszőt, amelynek átmérője kb. 0.8 mm. A jól alkalmazható körkések átmérője kb. 0.75 mm- 1 mm. A Sikos Klinikán legalább 20-30 fajta FUE tű áll rendelkezésünkre, éles, féléles, lapos, tompa és fogazott kivitelben valamint többfajta méretben 0.75 mm- től 1.05 mm átmérőig. Ezekből mindig az adott páciens adottságainak ( hajszál méret, hajtüsző egység méret, összetétel,) illetve a fejbőr tulajdonságaihoz illeszkedően választjuk ki a megfelelőt. A műtétek elején mindig a szükséges technikai paraméterek pontos és figyelmes kiválasztását végezzük el. 
 4. A FUE tűk (punch kések, körkések ) nemcsak méretükben ( átmérőjükben) hanem típusaikban is különböznek. Alapvetően éles, tompa és lapos körkéseket különböztetünk meg. Ezeket különböző gépi hajvételi eszközökben lehet alkalmazni.
  Az egyes körkések ezen kívül különböznek kiképzés, falvastagság, külső-belső átmérő, a vágóél kiképzése és más technikai szempontok alapján is.
  Ennek megfelelően a Sikos Klinikán többfajta berendezés és nagyon sokfajta FUE körkés áll rendelkezésre, amelyből mindig az adott páciens hajvételéhez legjobban megfelelőt választjuk ki.
 5. HEGKÉPZŐDÉS az adóhelyen: 
  A FUE tűkkel ejtett sebzések körkörösek, ezért még az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai!
  Nem igaz, hogy a FUE hajvétel nem hagy nyomot, mert kicsiny fehér hegpontok visszamaradnak az adóhelyen, de ezek nem feltünőek és még rövid hajban sem látszanak egyáltalán. HA nagyon sötét a fejbőr a világosabb hegek nagyobb kontrasztot adnak, világos fejbőrben pedig alig. Azonban már néhány milliméteres haj jól takarja ezeket a pici hegeket.
Hajszálak mérete: 56 -100 mikrométer (0,056 -0,1 mm)

Hajszálak szélessége: 56 -100 mikrométer (0,056 -0,1 mm)

Szőr -hajtüsző (follikulus) felépítése

Szőr -hajszál (follikulus) felépítése

hajtüsző egység
Ha a hajtüsző átmérője 0.8 mm, akkor azt legalább 0.9 mm-es körkéssel kell kivenni
Gyufaszál és két 0.7 ill. 0.9 mm es kézi FUE tű közelről
fue körkések
Különböző méretű 0.7 és 0.9 mm közötti kézi és gépi hajvételhez való punch kések
0.8 mm-es körkéssel végezett FUE hajvétel (2430 graft) után az adóhelyen a pontszerű hegek alig látszanak
FUE Superpunch
Cole féle Superpunch
Trumpet Punch
Trumpet Punch

Kicsi vagy nagy tű ( körkés) a jó? Mi számít vékony és mi vastag tűnek?

 FUE hajvételnél a hajtüszőket speciális mikro-körkésekkel (FUE tűkkel, punch késekkel) vágjuk ki a fejbőrből az adóhelyen. 

A FUE tűk hivatalos nemzetközi osztályozása átmérő szerint:
Kis tű: 0.8 mm vagy kisebb
Közepes tű: 0.8- 1 mm
Nagy tű: nagyobb, mint 1 mm
Az alkalmazásra kerülő tű méretét mindig az adott paciens adottságainak megfelelően választjuk meg. Mikrokamerával mérjük fel a paciensek adóhelyén a hajszálak vastagságát, az esetleges göndörség fokát, a hajtüszők nagyságát, sűrűségét, és vizsgáljuk a fejbőr rugalmasságát stb. Ennek alapján döntjük el a kihúzás megoszlását, illetve hogy milyen típusú, méretű körkéseket (egy paciensnél akár többfajtát is) szükséges alkalmaznunk a műtét során. A Sikos Klinikán sokfajta, különböző méretű, kivitelezésű és tulajdonságú FUE tű ( FUE körkés) közül választjuk ki az adott helyzetnek leginkább megfelelőt.

Éles vagy tompa FUE tű a jobb? Sőt van másfajta típus is!

Természetesen mindegyik megfelelő, ha  szöveti kívánalmakhoz a megfelelő eszközt használjuk.
Külön kategóriát képvisel ezen kívül az ún "flat punch" ("lapos" FUE tű) amely egyesíti az éles és tompa tűk előnyeit. Ilyenek pl. a WAW FUE SYSTEM-hez  tartozó "trombita" , azaz Hybrid Trumpet Punch FUE tűk, amelyek szintén a sérülésmentes FUE hajvételt szolgálják. Ezek úgynevezett "flat" tűk, azaz "lapos" végű punch kések, melyet mint a trombita kiszélesedő végét kell elképzelni.  A WAW  FUE hajvételi rendszer és a hybrid trumpet punch együttes használata egyesíti az éles és tompa tűk, illetve a manuális és gépi technika előnyeit azok esetleges hátrányai nélkül.

Saját és általános nemzetközi hajbeültetés tapasztalatok szerint a WAW System és a trumpet punchok együttes alkalmazása  biztosítja a legelőnyösebb FUE hajvételt!
A Sikos Klinikán az esetek túlnyomó többségében a WAW FUE Systemet alkalmazzuk,
A legújabb WAW FUE System 2.0 vezeték nélküli Bluetooth alkalmazással lehetővé teszi a hajvételi eszköz és a punch tű sebességének, oszcillációjának és behatolási szögének még pontosabb és hatékonyabb beállítását telefonról vagy tabletről.  

 A Safe System , amelyiknél tompa tűt alkalmaznak, egyike a különböző gyártású, de alapelemeiben megegyező, FUE hajvételre alkalmazott forgómozgást végző motoros ( gépi) berendezések közül.  Ugyanolyan forgó kézidarabbal működik, mint bármelyik más hasonló gépi berendezés ( hiába nevezik FUE2-nek, ez is pontosan ugyanaz a FUE hajvétel, mint más eszközökkel). Egyetlen eltérés, hogy tompa tűkkel dolgozik, míg a többi gépnél éles tűket alkalmazunk. (Valójában természetesen ezzel a berendezéssel is lehet éles tűket használni, csak a Harris féle koncepció a tompa tűket helyezi előtérbe). Előfordulhat, hogy tompa tűkkel nem is lehet megfelelő graftkivételt biztosítani, csak élessel. A napi szakmai gyakorlatban világszerte  ezért inkább az éles FUE tűk használata van előtérben.

Szükséges esetekben a legjobb minőségű Cole féle SUPERPUNCH  FUE körkéseket alkalmazzuk.
Ezek a körkések dr. Cole által kifejlesztett igen precíz kivitelezésűek és különlegesen magas minőségű fémből készülnek, a legélesebb vágófelülettel. Minősítések szerint a legjobb éles FUE körkések a világon.

5. A választandó tű méretének természetesen nincs, és nem is lehet jelentősége a műtét díj megállapításakor. (Hogyan is kerülhetne többe a vékonyabb pl. 0.8 mm-es FUE tűvel végzett műtét, amikor éppen az az alkalmas eszköz? Vagy miért ajánlanánk valakinek más tűt, amikor tudjuk, hogy neki mi a jó? Nem vezetjük félre a pacienseinket azzal, hogy a kisebb tű jobb eredményt és kisebb hegesedést jelent)

6. FUE hajbeültetés után az adóhelyen pontszerű hegek maradnak vissza, melyek még rövid hajban sem látszanak. A FUE tűkkel ejtett sebzések körkörösek, ezért még 1 mm-es körkés méretig sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai! 
A hegképződés szempontjából jelentősége van a tű külső átmérőjének, mert pl. hiába 0.9 mm a belső átmérő, ha vastag a punch fala, nagyobb lukat vághat, nagyobb heggel.

7. Az elmondottak alapján minden olyan állítás szándékosan félrevezető, amely szerint a vékonyabb tűvel végzett műtét során több hajat, jobb eredményt lehet elérni.
Van ahol a vékonyabb (0.75 mm), van ahol a vastagabb (pl. 0.95 mm) tűvel érjük el a legjobb eredményt.
 (Természetesen a "vastag" nem 1.5-2 mm átmérőt jelent, ilyet nem használunk!!).

8. A sikeres FUE hajvételhez és műtéti eredményhez nem elég éppen a "vékony tű" vagy a SAFE SYSTEM használata! A teljes hajnövekedéshez szükséges ép hajtüsző kivételhez számos műtéttechnikai részlet is igen fontos , így pl. a megfelelő kivételi mélység, iránytartás, forgási sebesség, forgatási hatás valamint a graft kivételekor a kihúzási erő, irány,  pontosság stb. Ezen kívül a beültetésnél is nagyon sok körülményt kell még biztosítani a sikeres és természetes hajbeültetési eredményhez.

A különböző tűk alkalmazása pedig végképp nem jelenti új technika bevezetését.

További ajánlott ismertetések a témában:

Miért nincs olyan, hogy FUE2 Safe-System hajbeültetés?

CSAK EGYFAJTA  FUE HAJBEÜLTETÉS létezik! Minden más elnevezés  ugyanezt a módszert jelenti! 

 

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /fue-tuk.html