Az emberi vért ún. alakos elemek (pl. vörös és fehérvérsejtek) valamint vérplazma alkotja. Az alakos elemek között találjuk az ún. vérlemezkéket (thrombocyták), amelyek a véralvadás folyamatában jelentős szerepet játszanak, ezek zárják el a vérereken keletkező sérüléseket.

A Vérlemezkékben Gazdag Vérplazma (VGV) koncentrált vérplazmát jelent, amelyben a normál keringő vérben található vérlemezke szám kb. ötszörös mennyiségét tartalmazza. Emellett a vérplazma még tartalmaz növekedési faktorokat (PDGF, VEGF) és más bioaktív fehérjéket is, amelyek szintén segítik a sebgyógyulást. A vérlemezkék szintén fontosak a sebgyógyulásban is, úgy vélik, hogy a vérlemezkék számának növelésével a seb gyógyulását gyorsítani lehet. Más elnevezése a PRGF (plasma rich in growth factors).

A VGV alkalmazása

A VGV-t  a gyógyászat több területén alkalmazzák: ínsérülések gyógyulásának felgyorsítására, csont és ízületi gyulladásokban, egyes fogászati kezelésekben (pl. állcsont rekonstrukció) és a szívsebészetben is. A koncentrált vérplazma bizonyítottan gyorsítja a sebgyógyulást és a szöveti regenerációt, így előnyei alkalmazhatóak lehetnek a hajhelyreállító sebészetben is.

A VGV kinyeréséhez a paciens vérét centrifugálni kell, így lehet elválasztani a sejtes elemeket a folyékony részektől. A leülepedett sejtes anyag a VGV, amelyet fecskendőben lehet eljuttatni a sebészi területre. Emiatt a köznyelv máris elnevezte Drakula terápiának, vagy Vámpír terápiának...

Hajátültetésnél a VGV injektálható a befogadó területre, így elméletileg az átültetett graftok gyógyulását lehet stimulálni, illetve segíteni az adóterületen a sebzések gyógyulását. 

A VGV hatása az átültetett haj növekedésében és a hajhullásban

Hajbeültetés során az átültetett hajtüszők a környező szövetekből diffúzió útján nyert oxigént vesznek fel és ennek segítségével képesek működni az új helyükön.  Feltételezett, hogy a VGV-ben lévő vérlemezkék és a fehérvérsejtek a szervezet saját sebgyógyulási folyamatát erősítik. Más vélemények szerint a VGV stimulálja az újonnan átültetett hajtüszők őssejtjeit (a dermális papillát). Megint mások úgy gondolják, hogy a VGV a hajnövekedést is segíti, így visszafordítja az androgén alopéciában észlelhető haj miniatűrizációt (vékonyodást) sőt meggátolja a hajhullást.
Amíg VGV alkalmazásának hajátültetés alatti haszna és a hajhullás kezelésében játszott szerepe kapcsán még sok a találgatás, ugyanakkor még kevés a tudományos igényű bizonyíték ezen elméletek bizonyítására. A jövőben több további tudományos bizonyítékra van szükség,hogy ezeket az izgalmas elképzeléseket hogyan lehet, és érdemes-e a hajpótlásban alkalmazni.
Léteznek olyan beszámolók, amelyek a VGV alkalmazása után hajmennyiség növekedésről számolnak be.
Azonban teljesen egyértelű, hogy a  VGV kezelés nem állítja meg a férfias kopaszodást, nem állítja meg a hajhullást, és nem alkalmas a már kihulott haj visszanövesztésére. A  VGV kezelés nem alkalmas a már elhalt hajhagymák újra működésének serkentésére. 

A kopaszság, hajhiányok kezelésében továbbra is a hajbeültetésnek van kiemelt szerepe, és a kiegészítő kezelések nem tudják semmiben sem pótolni az átültetett hajszálak minőségét és eredményességét.

Legújabb kezelési mód szerint Acell Matristem és  VGVegyüttes alkalmazásától remélhető még hajhullás megállítása és  fokozott hajnövekedés! Ezek az állítások azonban még további vizsgálatokat igényelnek a teljes bizonyításhoz