A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

CSAK EGYFAJTA  FUE HAJBEÜLTETÉS létezik! Minden más elnevezés  ugyanezt a módszert jelenti!  

FUE HAJBEÜLTETÉS a legelterjedtebb, népszerű és hatékony módszer a világon!
A különböző hangzatos elnevezések és az ezzel kapcsolatos magyarázatok ne vezessenek félre senkit! Lásson tisztán, tudjon meg többet hajbeültetés elnevezésekről és félrevezetésekről.

Valós, szakmailag elfogadott hajbeültetés módszerek, és elnevezések

Elnevezés alapján kétfajta korszerű hajbeültetési (hajvételi) módszer létezik:

 1. FUT módszer (angolul- strip method, Follicular Unit Transplantation, FUSS -Follicular Unit Strip Surgery)  hagyományos hajvételi módszer "csíkvételi technika" a kivett fejbőrcsíkból nagy nagyítás segítségével nyerjük ki a hajtüsző egység graftokat
 2. FUE módszer  "egyenkénti kihúzásos hajvételi technika" a hajtüsző egységek ( graftok) pontszerű sebzéssel történő egyenkénti kihúzását jelenti.

A két módszer alapvetően csak a hajvétel módjában (ahogyan kinyerjük a hajat, hajtüszőket az adóhelyről) tér el egymástól, a beültetési szakasz a kivételtől függetlenül ugyanúgy történik.

Természetesen a beültetésre is többfajta technika áll rendelkezésre, de ennek alapján szakmailag nem teszünk különbséget a módszerek között - pedig lehetne. A befogadó nyílások elkészítésére többfajta technika áll rendelkezésre ( pl. hypothermiás tű, előre elkészített vagy alkalomra készült mini-vésők vagy különleges mikro kések). A graftok beültetését el lehet végezni csipeszekkel előre elkészített befogadó nyílásokba, különfajta implanterrel az előre elkészített befogadó nyílásokba vagy éles tűvel szerelt implanterekkel közvetlenül, sőt ma már lehetséges az ún. "KEEP implanterrel'  az előre elkészített befogadó nyílásokba csipesz segítségével beültetni a graftokat. A félrevezető szándékú marketing azonban általában csak a hajvételi módszert jelöli meg, mint mindenki számára érthető(?) fogalmat.

Mindkét hajvételi módszeren belül ezen kívül számos technika, illetve technikai részlet áll rendelkezésre (pl. kézi FUE technika vagy gépi FUE technika), melyek egyaránt célravezetőek lehetnek a sikeres hajbeültetés érdekében. Az adott páciensél mindig egyénileg választjuk meg a számára legalkalmasabb hajvételi módszert.Ha az elnevezésekkel kapcsolatban további részletek érdeklik, keresse fel a Nemzetközi Hajbeültetési Társaság (ISHRS) honlapját és olvassa el a hivatalos szakmai álláspontot, ill. a félrevezető marketinggel kapcsolatos állásfoglalást. 

Más hajbeültetés elnevezések használata csak marketing fogás

A FUE módszerről egyes vállalkozások híresztelik, hogy elavult lenne, hogy a "FUE már a múlté", de más eljárások jobbak, és FUE "továbbfejlesztett" módszerei hatékonyabbak lennének.

Külön elnevezések is keringenek az interneten: "FUE2", "FUE3","FUEE", "FIT -CIT" (follicular isolation technique, Cole isolation technique), "DHI" (direct hair implantation),  "DFR" (direct follicular relocation), "Safe System FUE2", Safe System fue, " FUE2technológia", "fue2 hajbeültetés", "FUE plus hajbeültetés", "s.h.e. hajbeültetés", "she hajbeültetési módszer","profue hajbeültetés", "3G hajbeültetés", U-FUE hajbeültetés, FUE Gold technológia, NeoGraft hajbeültetés, ARTAS hajbeültetés, SmartGraft, Atera FUE-100, PCID  és sok egyéb más elnevezéssel is ( némi túlzással ahány klinka- annyi elnevezés) illetik ezt a hajbeültetési eljárást. Az eltérő elnevezéseket pedig egyes helyeken mint új , vagy különleges, vagy éppen minden másnál hatékonyabb módszert reklámozzák, pedig legtöbbször ez csak az alkalmazott berendezés vagy eszköz neve, vagy még az sem.  Ezek az elnevezések többnyire szakmailag se nem megalapozottak, se nem elfogadottak, és nem  is létezőek, nem jelentenek más, különösen nem jobb módszert - valójában mindig FUE módszerrel kerülnek kivételre a graftok. Csupán egy-egy vállakozás marketing fogása, amivel saját magát reklámozza. A laikus közönség számára  így megitélhetetlen, hogy ezek közül miért lenne bármelyik  a "legjobb hajbeültetés módszer". 

Férevezető fogalmak használata marketingben
2015 őszén az ISHRS a legnagyobb nemzetközi hajbeültetési szakmai szervezet felhívást tett közzé melyben a leírják, hogy a hajbeültetési marketingben ( hirdetések, web oldalak, beteg tájékoztatók stb.) milyen állításokat és megfogalmazásokat kell elkerülni, mert azok félrevezetőek és alkalmatlanok a hiteles tájékoztatásra.  https://www.shklinika.hu/hajbeultetes-marketing.html
Ennek megfelelően nem léteznek olyan hajbeültetési technikák, amelyek az alábbi fogalmakkal kerülnek hirdetésre:

 • "hegmentes műtét" hegmentes hajbeültetés SCARLESS  (Minden hajbeültetés műtét hegekkel jár, de a FUE hajbeültetés után az adóhelyen visszamaradó pontszerű hegek a hajban nem látszanak)
 • "nincs bemetszés" hajbeültetés bemetszés nélkül NO INCISION
 • "nincs érintés", "érintésmentes" érintésmentes hajbeültetés NO TOUCH
 • "nincs vágás"  hajbeültetés vágás nélkülNO CUTTING
 • "klónozás"
 • "haj sokszorosítás" hajbeültetés hajsokszorosítással MULTIPLICATION
 • "nem invazív" nem invazív hajbeültetés
 • "szükségtelenné teszi a további beavatkozásokat"

 Új technikák, eszközök alkalmazása hajbeültetésnél

Természetesen az orvosok folyamatosan keresik az újabb hajbeültetési technikákat, megoldásokat, amivel a FUE hajbeültetés hatékonysága még fokozható. Ezért új és új innovációk kerülnek bevezetésre, új eszközök és technikák segítik az érdeklődő hajbeültetési sebészeket, míg más, kevésbé hatékonynak bizonyult eszközök használata esetleg háttérbe szorulhat.
2016-ban szakmai berkekben a legnagyobb érdeklődést két új  berendezés váltotta ki. Egyik a dr. Devroy féle "WAW" FUE motoros hajbeültetési rendszer és a hozzávaló "Hybrid Trumpet Punch", a másik a dr. Trivellini féle "MAMBA" FUE hajbeültetési eszköz és punch kés. Ezek az új eszközök kifinomult beállításokkal működnek, oszcilláció, illetve vibráció, rotáció és vákumtechnika alkalmazásával teszik lehetővé az orvosok számára a még pontosabb graftvételt, így növelve a FUE hajbeültetések hatékonyságát.

WAW FUE SYSTEM     
WAW FUE System intelligens pedálja a Sikos Klinika alkalmazásában
segít a még tökéletesebb hajbeültetési eredmények eléréséhez
 

2016 novemberétől Magyarországon először és egyedülállóan alkalmazzuk a "WAW FUE SYSTEM" berendezést és a hozzávaló "Hybrid Trumpet Punch" tűket.
Ez a rendszer többfajta újításon alapszik amivel még jobb minőségben lehet biztosítani a FUE hajvételt. Maga a hajvételi berendezés egy igen érzékeny pedálba szerelt motor, amely a kézidarabban lévő punch kés ( FUE tű) oszcillációs mozgását idézi elő, ezzel biztosítva a könnyű és biztonságos graft vételt még nehezen kezelhető fejbőrökben is. Az eszközhöz tartozó"trombita" FUE tűk szintén a sérülésmentes FUE hajvételt szolgálják. A WAW  FUE hajvételi rendszer és a hybrid punch együttes használata egyesíti az éles és tompa tűk, illetve a manuális és gépi technika előnyeit azok esetleges hátrányai nélkül. A hajbeültetés megtapadási arány a legjobban biztosítható az ezzel az eszközzel kinyert graftok esetében.

Az ép hajtüsző kivételhez és a sikeres hajbeültetéshez sok fontos körülményt kell biztosítani, amiről a reklám-elnevezés nem szól!

Súlyos félrevezetés, hogy a pácienseket nem, vagy csak részlegesen tájékoztatják a technikákról, így aztán azzal sem lehetnek tisztában, miben rejlene a "különleges" módszerek "újdonsága". Pedig rögtön kiderülne, hogy a sikeres FUE hajvételhez és műtéti eredményhez nem elég az állítólagosan "biztos megoldást " jelentő "vékony tű, "she -érintésmentes hajbeültetés módszer" vagy a  " FUE2 SAFE SYSTEM- fue2 hajbeültetés "használata! A teljes hajnövekedéshez szükséges ép hajtüsző kivételhez számos műtéttechnikai részlet is igen fontos , így pl. a megfelelő kivételi mélység, iránytartás, forgási sebesség, forgatási hatás valamint a graft kivételekor a kihúzási erő, irány,  pontosság stb. Ezen kívül a graftok kezelésénél, tárolásánál, a beültetésnél és más műtéti folyamatnál is nagyon sok körülményt kell még biztosítani a sikeres és természetes hajbeültetési eredményhez. Erről többet itt olvashat...

Nincs többfajta FUE hajbeültetés !

Teljes abszurditás, ha egy vállalkozás "többfajta" FUE eljárást ajánl ( eltérő árakon, természetesen!), "saját módszerüket a legdrágábban, a máshol elítélt "túlhaladott FUE módszert" legolcsóbban, hogy akinek kevesebb pénze van annak is lehessen ajánlatot tenni... Egyszerű logika alapján adódik a kérdés: miért kínálnak rosszabbnak, vagy kevésbé hatékonynak tartott módszereket, amikor tudják a legjobbat?! A válasz az, hogy mindig ugyanaz a FUE hajvétel történik, csak más néven és más áron, hogy olcsóbban is el lehessen adni...

Tipp: Érdemes az interneten (nemcsak a magyar neten) rákeresni egy-egy ilyen elnevezésre és rögtön kiderül, hogy azt csak egy -egy hazai vállalkozás használja. Ezzel szemben a FUE vagy a "FUE hair transplant" kifejezés több ezer találatot eredményez...Sőt a FUE hajbeültetés ( FUE hair transplant) még az ilyen kifejezéseket alkalmazó klinikáknál is használatos...

 
 
FUE hajbeültetés kiváló eredménye Sikos dr. páciense  
FUE hajbeültetés előtt  
FUE hajbeültetés után  
FUE hajbeültetés eredménye, gépi hajvételi technika alkalmazásával, 2000 graft beültetésével. Sikos Klinika paciense  

Félrevezetések hajbeültetésről

Mindegyik félrevezető elnevezés ugyanazt az egyenkénti kihúzásos (tévesen "szálankénti") hajvételi technikát, azaz pontos szakmai nevén a FUE (Follicular Unit Exraction, magyarul Hajtüsző Egység Kihúzás) eljárást takarja, nem pedig egy teljesen más, különleges eljárást. (A "szálankénti" elnevezés egyénként sem megfelelő - eredményes műtétnél a hajtüsző egységeket ültetjük át, nem a szálakat egyenként -tehát nem csak a hajszál beültetése történik valójában). Erről többet itt olvashat

Hajbeültetés hajszálanként vagy graftonként? Melyik előnyösebb a műtéti díj kiszámolásánál? Hol az igazság?

A felkészült és lelkiismeretes orvos mindig a természetes formában növekvő hajtüsző egységeket, graftokat veszi ki és ülteti át, mert csak ez garantálja a teljes, minőségi hajnövekedést.  (Ezt tükrözi a korszerű hajátültetés elnevezése is Follicular Unit Extraction /FUE/ - Hajtüsző Egység Kihúzás). Ha  kivételkor a fejbőrből nem hajtüsző egységeket (graftokat), hanem hajszálakat egyenként emelnek ki (pl. túl kicsi az adott hajtüszőknél kisebb az alkalmazott körkés átmérője, félrevezetően fogalmazva ún."hajszálankénti vagy részleges hajszálak- szétbontott hajtüsző egységek" szerint), akkor pl. 2000 graft (kb. 4000-5000 hajszál) helyett csak kb. 2000 hajszál kerül átültetésre! Ilyenkor  gyengébb hajnövekedés is várható, mivel nem a teljes hajtüsző egység kerül kivételre-beültetésre. 
A műtéti díj megállapítása lehetséges átültetett graftok vagy a bennük lévő hajszálak száma szerint is, ez csak egyszerű számtani kérdés. A díjajánlatot azonban nem lehet előzetesen hajszálra megadni, csak graftok szerint! A hajbeültetés során kivett graftokat a bennük lévő hajszálszám alapján csoportosítjuk, így csak utólag tudjuk, hogy pontosan hány hajszálat ültettünk át. A végső összeg (és persze a műtéti eredmény) az átültetett hajmennyiségtől is, illetve az egységdíjtól (egységár) függ. Ezért nagyon fontos annak tisztázása, hogy az egységdíj hajszálra, vagy graftra vonatkozik. A hajszálakra adott árak többnyire magasabb lehetnek.

TIPP: Keressenek a hajbeültetés műtéti technikáját részletesen ismertető ÉLŐ videókat az interneten az egyes eljárásokról és hasonlítsák össze őket! Ne elégedjenek meg a szöveges-grafikus ismertetésekkel!
Ez itt a Sikos Klinika videója a FUE hajbeültetésről.
Itt pedig a gépi FUE hajbeültetés videója látható.

 

 

FUE hajbeültetés -a legmodernebb eljárás, nem elavult technika!

Lehet "szídni" is a FUE technikát, mint"elavult módszert" - ez csupán szándékos félrevezetés. Minden híresztelés ellenére ugyanis mindenki ezt végzi - még ha máshogy is hívja... Persze az eredményesség eltérő lehet, de ez nem az elnevezésen, hanem az operáló orvos-asszisztencia ügyességén múlik. Ha jól alkalmazzák kellő gyakorlattal az eljárást, az eredmény sem marad el.

 1. Hamis állítás: a "továbbfejlesztett" módszernél nincs HEGKÉPZŐDÉS az adóhelyen: 
  A FUE tűkkel ejtett sebzések körkörösek, ezért még az 1 mm-es körkés sem hagy nagyobb heget, mint kisebb társai!
  Nem igaz, hogy a FUE hajvétel nem hagy nyomot, mert kicsiny fehér hegpontok visszamaradnak az adóhelyen, de ezek nem feltünőek és még rövid hajban sem látszanak. Így természetesen az sem igaz, hogy a "kicsi" tűkkel végzett beavatkozás után nincsenek hegek.

Nemcsak a hajvétel módja fontos az eredményességhez!

Természetesen a sikeresség nem korlátozódik csak a haj kivételi módjára (amit kizárólagosan hangoztatnak sokszor - tévesen), hanem egyenértékűen fontosak a hajbeültetés műtét más részletei is, a graftok beültetése, tárolása, műtét utáni utókezelés stb. és a szakmai szabályok betartása és végrehajtása minden műtéti fázisban.

Miért van ez a sok hajbeültetés elnevezés? Tényleg ilyen sokfajta eljárás lenne?

Ahol egyedinek tűnő, szakmailag többnyire semmitmondó és a laikusok számára is értelmezhetetlen elnevezésekkel találkozunk, annak általában egyetlen célja, hogy az adott vállalkozás megkülönböztesse magát vagy különbnek, jobbnak állítsa be magát a többitől. Egyes vállalkozások a saját maguk által kitalált, hirdetett, téves és szakmailag megalapozatlan állításaikat írják át rendszeresen web oldalaikon úgy, hogy a pacienseknek leginkább tetsző fogalmazásokat eltalálják. Így folyton változó érvelésekkel lépnek fel, nem pedig korrekt szakmai alapokon adnak tájékoztatást pacienseiknek.  Ezek a "saját vagy továbbfejlesztett műtéti eljárások" lényegükben egyébként sem, csak bizonyos technikai részletekben térnek el (esetleg)egymástól. Így például lehet különbség abban, hogy kézzel vagy gépi segítséggel történik a graftok kimetszése -esetleg kihúzása, esetleg eltérő gyártmányú gépeket, eltérő méretű FUE tűket vagy a különféle beültetési technikákat alkalmaznak. Azonban téves és félrevezető, ha ezen különbségek alapján bármely módszert, technikát, vagy eljárást többnek, jobbnak állítanak be. Ezek a technikai eltérések érdemben nem befolyásolják (befolyásolhatják) a műtét eredményességét, természetességét. Sőt, minél több technika áll rendelkezésre, annál több lehetőséggel lehet a páciens adottságai alapján technikát választani és a legjobb eredményt biztosítani.

Akkor mégis hol van az igazság?

Véleményünk szerint a hajbeültetés műtéteknél nincs olyan, hogy "legjobb hajbeültetés módszer, leghatékonyabb hajátültetés eljárás", de van több értékes technika. Csak az adott paciensnek leginkább alkalmas eljárás precíz végrehajtásával lehet elérni a kívánt és ígért eredményt.
Például: hosszú hajviseletnél ( pl. hölgyek) a csíkvételi technika is megfelelő - ha a páciens nem szeretne hajvágást, (ami FUE hajvételnél többnyire elengedhetetlen) és a hajban hegvonal nem látható. lsd még Kinek milyen módszer javasolható?

A hajbeültetés műtét sikeressége a jó tervezésen,  megfelelő műszerezettségen, az orvos tapasztalatán és az aprólékos, figyelmes, gyakorlott kézzel végzett végrehajtáson múlik. Ahol csak a bevétel a cél, könnyen szenvedhet csorbát a szakmai profizmus. 

Némely klinika szívesen hirdeti magáról hogy egy-egy "módszer" kizárólagos feltalálói, szabadalmaztatói és alkalmazói, de a valóságban általánosan elfogadott (többnyire valóban valaki vagy valakik által elsődleges formában bevezetett) eljárások technikai részleteinek egyedi alkalmazása nem számíthat külön módszernek, különösen nem olyannak, amely jobb, vagy többet igérő lenne másokénál.

A műtéti technika természetesen igen lényeges az eredményesség szempontjából. Véleményünk szerint  minden olyan technika elfogadható és igazolhatóan szakszerűnek minősül, amely után teljes értékű, természetes és jó vizuális hatás érhető el. Ezért nem lehet kiemelni csak egyfajta módszert-technikát mint olyat, amely biztosan jobb lenne mint a többi. Ezzel szemben a felkészült hajbeültetés sebész többfajta módszert is ismer.

Mire érdemes még figyelni?
Az irreálisan magas graftszám vagy hajszálszám ajánlat is félrevezető !
A biztonsági adóhelyről egy műtéttel átlagosan kb. 2000-3000 graft nyerhető ki ( kb. 4-6000 hajszál). Az az ajánlat, amikor egy műtéttel 7-8000 graft (14-16.000 hajszál!!) vagy 3000 graftban 9000 hajszál (!) átültetését javasolják nem kivitelezhető (vagy csak különlegesen ritka adottságok esetében), ezért nincs realitása, csak a páciensek félrevezetését jelenti! Magyarázat itt...

PRP-s hajbeültetés. (Valójában kiegészítő kezelés a hajbeültetés műtét mellett) Hasznos lenne?
A PRP-s hajbeültetés azt jelenti, hogy a hajbeültetés műtét mellett kiegészítésként thrombocítában gazdag vérplazmát fecskendeznek a fejbőrbe. A PRP (VGV) alkalmazásának hajátültetés-hajbeültetés kiegészítő kezelésekként való alkalmazása és a hajhullás kezelésében játszott szerepe kapcsán még sok a találgatás, ugyanakkor még kevés a tudományos igényű bizonyíték ezen elméletek bizonyítására. Több további tudományos bizonyítékra van szükség, hogy ezeket az elképzeléseket érdemes-e a még jobb eredmény érdekében a hajbeültetés kiegészítéseként alkalmazni. 
Mai ismereteink szerint a PRP-s hajbeültetés nem ér el jobb eredményt, mint a PRP alkalmazása nélkül végzett hajbeültetések. További információk a PRP( saját vérrel történő) hajbeültetésről

A Sikos Klinikán végzett eredményes hajbeültetés műtét záloga, hogy az adott pacienshez  leginkább illő módszerrel ép hajtüsző egységeket (nem hajszálakat!!)  nyerünk ki az adóhelyről, ezek kellő mennyiségben és a megfelelő módon kerülnek átültetésre, mert csak így lehet biztosítani a hajbeültetés jó eredményét! A hajbeültetés sikere nem a kacifántos (egyébként is semmitmondó) elnevezésen, hanem a hozzáértő végrehajtáson múlik!
SIKOS Klinika a megbízható hiteles hajbeültetési magánklinika

Kapcsolódó oldalak:

Mi az igazság a FUE tűkkel (mikro-körkésekkel) kapcsolatban?

FUE hajbeültetés - van jobb módszer?

Safe System-FUE2,safe system fue hajbeültetés

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /hajbeultetes-internet.html