A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Kinek, mikor, milyen módszerrel, milyen életkorban javasolt hajbeültetés ?

Kinek lehet szüksége hajbeültetésre? Ki alkalmas a műtétre?

A leggyakrabban a férfias típusú kopaszodásnál végzünk hajbeültetést, akit zavar a hajhiánya, kopaszodása.  Ez az állapot férfiakban és nőkben is előfordulhat. A hajátültetés (hajbeültetés) így egyaránt javasolt és sikeres lehet férfiaknál és nőknél!

Nemcsak öröklött kopaszodás miatt végzünk hajbeültetést, hanem jó eredménnyel végezhető "szerzett" hajhiányok eseteiben is. Ez elsősorban sérülés, betegség okozta (heges) hajhiány (helyreállító hajbeültetés), illetve zavaró hatású, vagy elégtelen előző hajátültetés utáni korrekciós hajbeültetés esetekre vonatkozik. A műtéti alkalmasságot minden esetben személyes vizsgálat alapján tudjuk felállítani, de tájékoztató véleményt általában fényképek alapján is tudunk adni.

Kinek nem javasoljuk a hajbeültetés műtétet?

 • túl fiatal életkor - nincs lényegi kopaszság, vagy hajhiány. Kopaszodás még zajlik, lefolyása nem ítélhető meg.
 • nagy hajhiány - elégtelen adóhely, paciens rövid hajat akar viselni, nem elégszik meg részleges fedéssel
 • női kopaszodás - elégtelen adóhely, rossz hajminőség. Látható javulás, jó műtéti eredmény nem várható
  Kinek javasolt, kinek nem javasolt hajbeültetés- erről többet még itt olvashat

Kinek milyen hajbeültetés-hajátültetés módszer javasolt ?

Erre a kérdésre  a paciens adottságainak és elvárásainak ismeretében lehet válaszolni. A Sikos Hajbeültetés klinikán a korszerű FUT csíkvételi és FUE egyenkénti kihúzásos módszerek egyaránt elérhetőek. Ezekkel a módszerekkel egyforma eredményt biztosítunk pacienseinknek ! Véleményünk szerint felkészült hajbeültetés klinikán minden elérhető fejlett módszert kell tudni ajánlani az érdeklődőknek.

Összehasonlító táblázat FUT (csíkvételi ) és FUE ( kihúzásos ) hajbeültetés módszerekről

 • A napi gyakorlatunkban a FUE hajbeültetés, egyenkénti kihúzásos eljárás van előtérben. Ennek alapvető oka, hogy a hozzánk forduló paciensek zömének igen rövid hajviselete van (lévén, hogy kopaszodnak…) így az adóhely kíméletes felhasználása mindenképpen előnyös számukra. 
 • A csíkvételi módszer többnyire középkorú vagy idősebb korban lévő, hosszabb hajviseletű férfi paciensek és hölgyek számára lehet alkalmas. Ha valaki nem szeretné rövidre vágatni a haját, (ami a FUE a műtéthez szükséges), annak szintén jó megoldás a csíkvételi (strip) hajbeültetés. Ilyenkor már közvetlenül a műtét után sem látszik az adóhelyen a beavatkozás nyoma, hiszen azt a haj takarja.

Mikor lehet javasolt FUE egyenkénti kihúzásos hajvételi technika alkalmazása?

 • bárkinek, akinek ez a módszer szimpatikus
 • a paciens rövidebb hajat visel
 • régebbi FUT hajbeültetések után, ha nincs már lehetőség több csíkvételre (túl feszes a fejbőr)
 • hölgyek esetében ahol ritka az adóhely
 • adóhely felhasználásának ez az optimális módja (pl. hajas fejbőrben lévő hegek fedéséhez arcplasztika után)
 • a paciens nem szeretne vonalas heget a tarkótáji adóhelyen

Mikor lehet javasolt FUT csíkvételi technika alkalmazása?

 • Akinek nincs gondja a vonalas heggel
 • Magas hajsűrűség az adóhelyen.
 • Hosszabb hajviselet, ha nem szeretné az adóhelyen a hajat levágatni
 • Hölgyeknek előnyös.

Milyen életkorban ajánlatos elvégeztetni a hajbeültetést?

Igen lényeges a műtéti indikáció, a műtéti terv felállításánál a paciens életkora. Az operáló orvos felelőssége, hogy olyan eredményt kell prudukálni amely alkalmas az adott állapot kezelésére, de természetes megjelenést ad 10-20-30 év múlva is. Alapvetően nem az életkor, hanem a hajvesztés mértéke, kiterjedtsége, üteme befolyásolja (többek között)a műtéti indikáció felállítását. Azt is fontos megítélni, hogy lehetséges-e a műtéttel érdemleges javulást elérni. Túl korai életkorban végzett beavatkozás korlátozhatja az egyébként összességében és műtétenként is átültethető hajmennyiséget egy esetleges későbbiekben kifejlődő nagyobb kiterjedésű kopaszodás kezelésére. Nem is az a kérdés, hogy lehetséges-e (mert biztos, hogy lehetséges), hanem hogy érdemes-e elvégezni a hajátületést. Ha érdemes hajbeültetést végezni akkor tudjuk, hogyan, milyen formában tegyük és eredményes is lesz!

Például: Fiatal, 22-24 éves, N-3-4 fokozatú kopaszodással bíró paciensnél, ahol a családi öröklés és a meglévő hajvesztés egyaránt arra utal, hogy el fogja érni az 5-6-os fokozatot, nem érdemes túl alacsonyra helyezni az elülső hajvonalat, mert a későbbiekben ez egyrészt nem lesz már természetes, másrészt inkább a fejtető irányába ültetjük be a hajat, ahol a további hajvesztés majd amúgy is igényli. Így nem vesztegetjük el a pótlást a túl elül lévő hajvonalra, de jó fedést érünk el a hamarosan hangsúlyossá váló területeken. Erről többet itt olvashat...

A Norwood féle táblázat, amely a férfias kopaszodás folyamatának leggyakrabban kialakuló fokozatait tartalmazza. Lehet, hogy valaki sohasem lépi túl a a hajvesztés 2-3 -as fokozatát akár egész életében sem, mások pedig már a kora huszas éveikben is eljuthatnak a 6-7-es fokozatokba. Természetesen ezek csak az alapformák, és ezeknek nagyon sok, egyedi változata is előfordul.

Az időben és megfelelő módon végzett hajbeültetéssel a hajas megjelenés még komolyabb hajvesztés mellett is szinten tartható!

Milyen évszakban előnyös hajbeültetést végeztetni?

Gyakorlatilag bármikor, az eredmény szempontjából nincs előnyben részesített időszak. A gyakorlatban a paciensek a késő ősztől- kora nyárig terjedő időszakor részesítik előnyben, vélhetőleg akkor lehet sapkát viselni, illetve a nyaralást nem akarják ezzel zavarni.

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /kinek-hogyan-mikor.html