A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Mennyi hajat lehet átültetni hajbeültetés-  hajátültetés műtéttel ?

Az eredményes és természetes hajnövekedéshez nem hajszálakat ültetünk át egyenként, hanem a természetes módon a hajas fejbőrben kis csoportokban növekvő „hajtüsző egység graftokat",

Minden egyes paciens más minőségű adóhellyel rendelkezik. Ez alatt értjük az adóhely kiterjedtségét, a hajsűrűséget és hajszálak minőségét. Ez a tény jelentősen befolyásolja egy adott hajbeültetés eredményét. Érthető módon nagyobb graftszám jó minőségű hajjal, sokkal jobb eredményt adhat, mint kisebb mennyiség rossz minőségű hajjal. Ezért minden egyes paciensnél a műtéti lehetőségeket csak az adottságok ismeretében tudjuk megállapítani.

Mai fogalmaink szerint alapvetően kétfajta korszerű hajvételi technika létezik a donor területről való haj kinyerésére. Egyik az ún. egyenkénti kihúzásos, (FUE hajbeültetés) eljárás másik a hagyományosnak mondható csíkvételi eljárás (FUT v. FUSS v. strip módszer tricho varrattal kiegészítve).

Kihúzásos FUE hajbeültetés esetén akár a teljes adóhelyen dolgozhatunk. Ezzel az eljárással nemcsak a fejen lévő hajszálakat lehet kinyerni, hanem korlátozott mennyiségben és hatással a testszőrzetet is. Ezek közül a legjobb a szakállszőrzet, valamint a törzsről-végtagokról is lehet szőrzetet kinyerni, ám ezek növekedése a hajtól eltér.
Csíkvétel esetén az eltávolításra kerül fejbőrcsík területén lévő hajmennyiség kerül feldolgozásra- átültetésre. A csík mérete széles határok között mozoghat, a koponya nagysága, a fejbőr rugalmassága, lazasága is befolyásolja, de átlagosan fültól- fülig teljes hosszban kb. 25 cm és kb. 1,3 -1.5 cm széles. Természetesen ennél kisebb és nagyobb területű csík alkalmazása is lehetséges, amíg a fejbőr sebe még optimálisan zárható.

Ha átlag adóhelyet feltételezünk átlag sűrűséggel, az egy műtéttel egyszerre átültethető graftmennyiség általában kb. 2000-3000 graft körül van, ez kb. 4000-6000 hajszálat jelent. Egyes esetekben, ha magas az adóhelyen a sűrűség, ez a szám akár 3000-3500 graft (6000-70000 hajszál) is lehet. Ismeretesek még nagyobb graftszámú műtétek is, melynél jóval szélesebb csíkot alkalmaznak, azért ilyenkor a hegképződés mindig kérdéses lehet.

Norwood beosztás alapján javasolható szükséges /lehetséges  graft mennyiség (3000 graft felett több műtéttel)

 
KB. 800,  1000-1200,  1200-1500, 1500-2000+, 1500-2200+, 2000-2500+, 2500-3000+, 3000-3500+, 4000-4500+, 5000-6000+, 6000-8000       

A fejen lévő adóhely felhasználhatósága műtétenként és összességében is korlátozott és véges.

  • FUE hajbeültetésnél csak a biztonsági adóhelyről technikailag kinyerhető follikulus szám alkalmazható. Az adóterületen arra kell ügyelnünk, hogy ne legyünk túl agresszívek, mert ha túl sok hajat távolítanánk el, akkor ez a terület zavaróan megritkulhatna, "molyrágta" kinézete  nem lenne esztétikus. Ez vonatkozik akár az egy, akár több egymás utáni műtét elvégzésére.
  • Annak megítélése, hogy kinél milyen mennyiség kivétele lehetséges látható hiány nélkül, egyedi elbírálás tárgya (az adóhely sűrűsége és a hajminőség alapján). Általánosságban az adóhely összesen kb. 5000-7000 hajtüsző egység (kb.10 -15-18.000 hajszál) kinyerésére alkalmas lehet (természetesen több, egymástól legalább 6-8 hónap különbséggel végzett műtétsorozatattal ), de ez sajnos nem mindig áll rendelkezésre. Azonban ezzel a mennyiséggel már nagyobb kiterjedésű kopaszság (N.IV-V) is jól fedhető vizuálisan- feltéve, hogy jó minőségűek a ( vastag, erős, sötét színű) hajszálak.
  • Nagyobb hajhiányt több műtéttel-műtétsorozattal tudunk fedni, ilyenkor a kivételi módszerek kombinálhatóak, pl. két csíkvételi műtét után az adóhely több részéről még FUE módszerrel nyerhetünk ki hajat az átültetéshez.

A FUE eljárás is ismételhető többször is, az adóhely sűrűségének függvényében. Csíkvételi műtét átlag fejbőrben még egyszer, ritkán még kétszer ismételhető . Csíkvétel után is lehet FUE műtétet végezni még az adóhely nem érintett részeiről, illetve FUE műtét után is lehet csíkvételt végezni, sőt akár egyszerre is alkalmazható a két hajvételi technika - speciális indikációval.

Összegzés: Nagy általánosságban mondva a fejen lévő adóhelyről körülbelül összesen  kb. 5000-7000 hajtüsző egység (kb.10 -15-18.000 hajszál) nyerhető ki összesen, több műtéttel. Vannak, akiknél ennél több is rendelkezésre áll, és vannak olyanok, akinél ennél kevesebb. Egészen más kérdés az, hogy ezzel a mennyiséggel milyen hajas fedést lehet elérni, de ezt csak az adott paciens hajhiánya, kopaszsága, hajtulajdonsága, elvárásainak ismeretében lehet megállapítani.

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /mennyi-hajat-lehet.html