A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

A műhaj (BIOHAJ) beültetés veszélyei

Vonzó megoldásnak tűnhet elsőre a kopaszok számára a műhaj (biohaj, szintetikus haj) beültetése, de erről tudni kell, hogy komoly szövődmények forrása lehet.

A saját hajból történő hajbeültetés műtétek korlátja, hogy nagyobb vagy nagy hajhiány esetén nem áll rendelkezésre elég haj az adóterületen, ezért csak részleges fedést lehet megvalósítani, több műtétre lehet szükség, amellyel a páciensek gyakran nem elégedettek.

A műhaj (biohaj) viszont tetszés szerint rendelkezésre áll, ilyen korlátozást nem jelent. Szépen utánozza a saját hajat, tapintásban és színben is akár. Látszólag tehát remek megoldásnak tűnik, de a valóság ennél sajnos sokkal kiábrándítóbb.

Mégis miért ellenzik a plasztikai sebészek a műhaj használatát? Mert komoly gyulladáshoz és hegesedéshez vezethet a fejbőrön.

Kétféle műhaj létezik, 1. szintetikus haj műanyag (monoacryl, polyacryl, polyester) szálakból 2. Természetes hajszálakból ( feldolgozott emberi haj)

A szintetikus anyagból készült szálakat egyenként kell a fejbőrbe, illetve a fejbőr alatti kötőszövetes rétegbe „befűzni”, mintegy „behorgolni”.  Az eljárás önmagában egyszerű, gyorsan megtanulható, az eredmény rögtön látható. A szálak nem nőnek, legfeljebb rövidebbre vághatóak, így a megjelenés inkább parókára emlékeztet emiatt.

Az idegen anyag önmagában is komoly irritációt jelent a fejbőr számára, ezért gyakori a kilökődés. Az igazi gond azonban a kialakuló gyulladással és következetes hegesedéssel van.

A tövénél folyamatosan elhajló műanyag szálak állandó és folyamatos irritációt jelentenek, ami részben a szálak eltöréséhez vezethet a tövüknél, másrészt pedig fenntarthat olyan komoly gyulladást, amit nem lehet külső kezeléssel megszűntetni, csak ha a szálakat eltávolítják.

Sajnos ilyen esetekben a  gyulladás okozta visszamaradó hegek igen intenzívek, zavaróak, csúnyák.

műhaj beültetés utáni hegesedés műhaj beültetés utáni hegesedés fedése hajbeültetéssel
műhaj beültetés utáni hegesedés műhaj beültetés utáni hegesedés fedése saját haj beültetésével

Ha hajbeültetés végeztünk ezeknél a pácienseknél, a hegekben sokkal nehezebb körülmények között lehet csak dolgozni, de szerencsére komoly fedő hatást lehet még így is kialakítani. Erre ezeknek a pácienseknek nagy szükségük is van, mert érthetően nem szeretnék, hogy a durva hegek nagyon látszódjanak a fejbőrükben. Természetesen a saját hajból történő hajbeültetésnél nincsenek ilyen komoly hegesedéssel, gyulladással járó szövődmények. A saját hajjal történő hajbeültetés enyhe és ritka szövődményeiről itt olvashatnak.

Bár az utóbbi időkben sokat finomodott a műhajak minősége, a problémák alapvetően még mindig fennállnak, és további fejlődésre kell várnunk a műhaj beültetésével kapcsolatban. Hiába hívják más néven ( pl. biohaj, biohaj beültetés, szintetikus haj) a műhajat, azért a problémák ugyanúgy fennállnak ezekben az esetekben is.

Számos közleményben olvashatunk a műhajbeültetés utáni szövődményekről néhány példa:

Hanke CW, Bergfeld WF. Fiber implantation for pattern baldness. Review of complicationsin forty-one patients. J Am Acad Dermatol. 1981 Mar;4(3):278–283.
Hautarzt. 1995 Jan;46(1):10-4. [Complications of synthetic hair implantation]. [Article in German]. Lange-Ionescu S, Frosch PJ. Hautklinik, Städtischen Kliniken ...
J Dermatol Surg Oncol. 1979 Mar;5(3):201-4. Complications of implantation of syntheticfibers into scalps for "hair" replacement: experience with fourteen cases.
J Japan Society of Aesthetic Plastic Surgery VOL.28;NO.4;PAGE.219-225(2006)  CORRECTION OF THE COMPLICATIONS IN ARTIFICIAL HAIR IMPLANTATION  IMAGAWA KEN'ICHIRO

 

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /muhaj-beultetes.html