A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Hajbeültetés Safe System berendezéssel

Safe system  
Harris féle Safe Scribe alapgép és kézidarab punch késsel    
Harris féle SafeScribe alapgép és kézidarab a tompa punch késsel ( Sikos dr. felvétele)  
   
(Vannak akik a fue2 safe system, Safe System- FUE2 , FUE2 hajbeültetés, safe system fue2 elnevezéseket  is használják,és reklámozzák mint a "legjobb módszert", de ez csak  marketing célokat szolgál, ettől ez a technikai alkalmazás még nem jobb, vagy hatékonyabb más gépi hajvételi berendezésekkel végzett hajbeültetéseknél)  

Kétfajta korszerű hajbeültetési (hajvételi) módszer ismeretes:

-FUT módszer (angolul- strip method, Follicular Unit Transplantation, FUSS -Follicular Unit Strip Surgery)  hagyományos hajvételi módszer "csíkvételi technika" a kivett fejbőrcsíkból nagy nagyítás segítségével nyerjük ki a hajtüsző egység graftokat
-FUE módszer  "egyenkénti kihúzásos hajvételi technika" a hajtüsző egységek ( graftok) pontszerű sebzéssel történő egyenkénti kihúzását jelenti.

Ezek a módszerek alapvetően a hajvétel módjában különböznek, a beültetési szakasz ( amikor a kinyert hajat beültetjük a kopasz területre) a kivételtől függetlenül ugyanúgy történik. Természetesen a beültetésre is többfajta technika áll rendelkezésre, de ennek alapján nem szokás különbséget tenni publikusan.

 Nincs olyan, hogy FUE2 hajbeültetés, vagy fue2 safe system ! Miért? 

Gépi FUE hajbeültetés elvégzéséhez sokfajta motoros fúróberendezés van forgalomban a világon. Ezek egyike a Safe System (Safe Scribe), a dr. Jim Harris által kifejlesztett berendezés. A motorral hajtott forgó mozgást végző fúrófej végén egy tompa körkés helyezkedik el, amellyel körbevághatók, illetve izolálhatóak a hajtüsző egységek. A felszabadított hajtüszőket ezután a szokásos módon (más technikáknál is alkalmazott módon) kézzel- csipeszekkel kell kihúzni, és ezután kerülnek beültetésre a fejbőrbe.
Ez a berendezés "csak" egyike a gépi FUE hajbeültetésnél hajvételre használt eszközöknek ( messze a teljesség igénye nélkül pl. NeoGraft, ARTASSmartGraft, Atera FUE-100, dr. Cole féle PCID vagy CDD -Vortex, dr. Devroye, Feller, True féle eszközök stb.) és természetesen szó sincs arról, hogy fejlettebb vagy többet tudó lenne más alkalmas eszközöknél, vagy használatával jobb eredményt lehetne elérni, mint a tévesen (vagy inkább szándékosan félrevezetően ) "elavult FUE eszközök" -nek nevezett más berendezésekkel vagy eszközökkel.

Hiába nevezik FUE2-nek, FUE2 hajbeültetés, safe system fue, fue2 safe system vagy  Safe System FUE2 hajbeültetés módszernek, ez is pontosan ugyanaz a FUE hajvétel, mint más, hasonló eszközökkel történő eljárás. A FUE2 hajbeültetés elnevezés szakmailag értelmezhetetlen, alkalmazása kifejezetten marketing célokat szolgál. dr. Harris sem hívja FUE2-nek, hiszen ez nem egy más módszer, ez egyfajta FUE berendezés!
Ettől természetesen a Safe System, mint berendezés alkalmazásával is lehet  jó eredményeket elérni- mint ahogy más alkalmas berendezésekkel is, ha hozzáértően használják. A Sikos Klinikán is biztosítjuk pácienseinknek a tompa tűkkel történő FUE hajvételt, és sikeresen alkalmazzuk, ha ez a legmegfelelőbb megoldás.

A Safe System egyike a különböző gyártású, de alapelemeiben megegyező, FUE hajvételre alkalmazott sokfajta berendezéseknek. Jellegzetessége, hogy tompa tűkkel dolgozik, míg a többi gépnél általában éles tűket alkalmazunk.(Valójában természetesen ezzel a berendezéssel is lehet éles tűket használni, csak a Harris féle koncepció a tompa tűket helyezi előtérbe). Tapasztalatok alapján többnyire megbízható eszköz, de a tompa tű használata miatt nagyobb a szöveteltávolítás mértéke az adóhelyen az éles tűkhöz viszonyítva, ezért  nagyobb hegeket is hagyhat maga után. Újabb fejlesztés a rendszerhez a hozzávaló, hajlékony nyélen ülő "HEX punch".

Gyakran előfordul, hogy a fejbőr szöveti minősége miatt tompa FUE tűkkel nem is lehet megfelelő graftkivételt (hajvételt) biztosítani, csak élessel. A napi szakmai gyakorlatban világszerte  ezért inkább az éles FUE tűk használata van előtérben.
Mi a lényeg? Az adott páciensél mindig egyénileg választjuk meg a számára legalkalmasabb hajvételi módszert, illetve ezen belül az alkalmazott technikát, ezért a felkészült hajbeültető sebész mindig sokfajta technikai megoldást kell hogy készenlétben tartson, és mindig az adott páciens adottságaihoz igazodva kell hogy válassza a legmegfelelőbb megoldást. A FUE motorok kézidarabja lényegében igen finom fúró, különleges körkésekkel (FUE tűkkel). A kézidarabot a sebész tartja és vezeti, tehát a kivágás eredményessége tőle és gyakorlatától függ. A gépi technika a kivágási fázisban jelent segítséget, a körbevágott graft kihúzása többnyire ilyenkor is kézzel- csipeszekkel történik, bár van olyan berendezés is, ahol a kihúzáshoz vákuumot is alkalmaznak.

Komoly félrevezetés, ha csak a tompa hajvételi technika alapján hirdetik egy egyébként sem létező eljárás "felsőbbrendűségét". A teljes hajnövekedéshez szükséges ép hajtüsző kivételhez számos egyéb műtéttechnikai részlet is igen fontos, így pl. a megfelelő kivételi mélység, iránytartás, forgási sebesség, forgatási hatás valamint a graft kivételekor a kihúzási erő, irány,  pontosság stb. Ezen kívül a graftok kezelésénél, tárolásánál, a beültetésnél és más műtéti folyamatnál is nagyon sok körülményt kell még biztosítani a sikeres és természetes hajbeültetési eredményhez. 

A tompa tűk, illetve a háromlépéses FUE hajvételi technika használatán alapszik az ARTAS hajbeültetés robot működése is. Erről részletesebben olvashatnak itt...

Természetesen az orvosok folyamatosan keresik az újabb megoldásokat, amivel a FUE hajbeültetés hatékonysága még fokozható. Ezért új és új innovációk kerülnek bevezetésre, új eszközök és technikák segítik az érdeklődő hajbeültetési sebészeket, míg más, kevésbé hatékonynak bizonyult eszközök használata esetleg háttérbe szorulhat.
2016-ban szakmai berkekben a legnagyobb érdeklődést két új  berendezés váltotta ki. Egyik a dr. Devroye féle "WAW" FUE motoros hajbeültetési rendszer és a hozzávaló "Hybrid Trumpet Punch" (a már meglévő eszköz továbbfejlesztése), a másik a dr. Trivellini féle "MAMBA" FUE hajbeültetési eszköz és punch kés. Ezek az új eszközök kifinomult beállításokkal működnek, oszcilláció, illetve vibráció, rotáció és vákumtechnika alkalmazásával teszik lehetővé az orvosok számára a még pontosabb graftvételt, így növelve a FUE hajbeültetések hatékonyságát.

WAW FUE SYSTEM     
   

2016 novemberétől Magyarországon először és egyedülállóan alkalmazzuk a "WAW FUE SYSTEM" berendezést és a hozzávaló "Hybrid Trumpet Punch" tűket.
Ez a rendszer többfajta újításon alapszik amivel még jobb minőségben lehet biztosítani a FUE hajvételt. Maga a hajvételi berendezés egy igen érzékeny pedálba szerelt motor, amely a kézidarabban lévő punch kés ( FUE tű) oszcillációs mozgását idézi elő, ezzel biztosítva a könnyű és biztonságos graft vételt még nehezen kezelhető fejbőrökben is. Az eszközhöz tartozó"trombita" FUE tűk szintén a sérülésmentes FUE hajvételt szolgálják. A WAW  FUE hajvételi rendszer és a hybrid punch együttes használata egyesíti az éles és tompa tűk, illetve a manuális és gépi technika előnyeit azok esetleges hátrányai nélkül.

 További érdekes oldalak a témában:

 

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /safe-system.html