A Sikos Plasztikai Sebészet tagja

HU | EN | DE | RU | FR | ES

1113 Budapest, Edömér u. 6|Telefon/fax: (36-1) 209-2930|e-mail: info@sikos.hu

Gyógyszeres kezelési lehetőségek hajhullás ellen, kopaszodás ellen

Férfias típusú hajhullás, hajritkulás, kopaszodás kezelése Finasteride, Dutasterid, Minoxidil, Propecia, Rogain- Regain készítményekkel

Gyógyszeres kezelés  gyengülő, kihulló hajszálak, hajhullás esetében javasolható. Nagyon sok fajta hajnövesztő szer van forgalomban, ennek oka, hogy igazából egyik sem elég hatékony a férfias hajhullás ellen, az öröklött hajritkulás mai ismereteinkkel nem megállítható. De a hajhullás lassítható, a meglévő hajszálak, még működő hajhagymák tovább megőrizhetőek néhány engedélyezett, szakmailag bizonyos formában hatékonynak bizonyult kezeléssel, készítménnyel, gyógyszerrel.
Hajbeültetés után azonban nem kell gyógyszert szedni, ilyenkor teljes értékű hajat ültetünk át a kopasz területre, ahol a nincs vagy kevés már a működő hajhagyma, ahol már nincs a gyógyszeres kezelésnek érdemi hatása. 

A hajhullás elleni gyógyszerek alkalmazása  a hajbeültetés után továbbra is lehetséges, a meglévő haj megőrzése céljából, azonban semmilyen hatással nincsenek az átültetett, teljes értékű hajszálak növekedésére.
A hajbeültetés hatásának kialakításához nem szükséges ( felesleges) gyógyszert szedni, de a még meglévő haj kihullásának lassításához lehet javasolni készítményeket.

Olvasson többet a hajhullás újszerű kezelési lehetőségeiről itt ...

Az androgén alopéciát  (AA - férfias típusú kopaszságot, hajhullást) a tesztoszteronból az 5-alfa-reduktáz enzim által létrehozott dihidrotesztoszteron (DHT) okozza, amely a szőrtüsző (hajtüsző) alsó részén, az ún. dermalis papillán ("hajhagyma") keresztül fejti ki a hatását. Itt az androgén receptorokhoz kapcsolódva a mátrix sejtek növekedését gátolja, amely klinikailag kialakuló hajvesztéshez vezet. Ez a folyamat a miniatűrizáció, amely több növekedési cikluson keresztül zajlik le, és a hajszálak folyamatos elvékonyodásához, elszíntelenedéshez vezet. Az érintett hajszál elveszíti tartását, átmérője folyamatosan csökken és a miniatűrizáció végül a hajhagyma működésének teljes megszűnésével és elhalásával zárul.

A DHT az 5-alfa reduktáz enzim hatására keletkezik tesztoszteronból.  A finesteride szintetikus szteroid készítmény, amely specifikusan blokkolja az alfa reduktáz ezimet, amely tesztoszteronból dihidrotesztoszteront (DHT), annak aktív formáját képezi. Ez a hatás elsősorban  a II. típusú 5-alfa reduktáz enzimre vonatkozik, melynek hiánya esetén nem alakul ki férfias típusú hajhullás és prosztata nagyobbodás.

PROPECIA(Merck)

Propecia, finasteride Finasteride hatóanyagú gyógyszer, az egyetlen az FDA (USA hatóság) által hajhullás kezelésére, hajhullás ellen 1997 óta engedélyezett szájon át szedhető gyógyszer. A finasteride jelentős DHT szint csökkenést eredményez úgy a vérben, mint a fejbőrben. 1 mg finasteride naponta majdnem 70%-al csökkenti a DHT szintjét a vérben.  A finasteride ezen hatása alapján egyébként jóindulatú prosztatanagyobbodás kezelésére is alkalmas. Hazánkban nem kapható, külföldről rendelhető. A fejtetői kopaszodás lassulásában, esetleg kevés hajnövekedésben nyilvánulhat meg a hatása, a homloki területen általában hatástalan.. Természetesen nem csodaszer, használata a kopaszodást sajnos alapvetően nem akadályozza meg. Bizonyos esetekben azonban stagnáltatja a hajhullást és kismértékű növekedést idézhet elő. Ha szedését abbahagyják, az eredeti, ill. az annak időben is megfelelő állapot lép fel ismét.

Propecia használata

Propecia-t naponta egyszer kell szedni, 1 mg- os tabletta formájában. Legalább 1 évig vagy tovább tart, míg hajhullás megelőző illetve hajnövekedést elősegítő hatása értékelhető lehet. Jól működik fiatal férfiaknál, ahol hajátültetés még nem javasolt. Az első 6 hónapban hajszálvékonyodás lehetséges, ez betudható a normál folyamatnak mielőtt a gyógyszer kifejthette volna a hatását, vagy a miniatűrizált hajszálak kihullásának az új haj növekedéséhez. Türelmesnek kell maradni és érdemes kivárni egy évet. Akkor lehet már megítélni, hogy van-e hatás, és az érdemleges-e. A gyógyszert folyamatosan kell szedni, hatása a kezelés befejezésével abbamarad.

Propecia, finasteride

Mellékhatások

Ritkák, de visszafordíthatóak. Nagyon alacsony százalékban megfigyeltek csökkent libidót, erekciós problémát, ejakulátum csökkenést. Észleltek mellfeszülést, kismértékű nagyobbodást. A gyógyszer szedésének abbahagyása után a problémák néhány héten belül megszűntek. Nők nem szedhetik, mert a férfi embrióra káros hatása lehet.

Gyakori tévedések Finasteriddel kapcsolatban.

Hiedelem: Nők nem érinthetik a gyógyszert
Valóság : Terhes nő nem foghatnak sérült vagy összetört tablettát

Hiedelem:: Csak a hátsó területen hatékony
Valóság: Valójában bárhol működhet, a fejbőrben ahol még van valamely haj

Hiedelem: Ha egyszer elkezdte valaki szedni, örökké szednie kell.
Valóság Bármikor abba lehet hagyni a szedését, csak akkor nem lesz hatása

Hiedelem: Finasteride csökkenti a tesztoszteront
Valóság A gyógyszer kismértékű szérum tesztoszteron szint emelkedést okoz 9%.

Hiedelem: Gyakori és visszafordíthatatlanok a szexuális mellékhatások
Valóság szexuális mellékhatások kevesebb, mint 2%-ban fordulnak elő és visszafordíthatóak, ahogy abbahagyják a szedést

Hiedelem: Finasteride szülési sérülést okoz, ha olyan férfi szedi, akinek a felesége terhes.
Valóság Terhes nőkben a gyógyszert szedő férfiak spermája nem okoz veszélyt az embrióra nézve.

Avodart (Dutasteride)

Avodart, dutasterideSzintetikus hormonkészítmény, hazánkban is törzskönyvezett, engedélyezett használata jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus prostata hypertrophia) kezelésére vonatkozik. Hajhullás kezelésére, hajhullás ellen még nincs hitelesítve, bár megfigyelték ilyen irányú hatását, lévén un. "dual DHT inhibitor" (egyformán gátolja az enzim mindkét formáját: az 1-es típusú 5-alfa-reduktáz és a 2-es típusú 5-alfa-reduktáz enzimeket is.) Ezáltal működése specifikusabb mint a finasteridé. Férfias típusú kopaszodás esetén a 1-es típusú enzim szerepe még nem teljesen bizonyított. Hajhullás esetén 2.5 mg/napi egyszeri dózist javasolnak. Csak az eredeti (genuin) Glaxo készítmény szedését javasolható, azt is csak orvosi ellenőrzés mellett. A dutasterid hatóanyag még nem (régóta nem) engedélyezett hajhullás kezelésére, csak ún. "off-label" azaz FDA engedélyen kívüli használata ismert.

Rogaine (Minoxidil)

Rogaine, minoxidil

Rogaine "minoxidil" hatóanyagú helyi hatású oldat, amely az első FDA által elismert hajhullás kezelésére, hajhullás ellen, kopaszodás ellen alkalmazható készítmény volt. A Rogaine bedörzsölő szer, amelyet közvetlenül a fejbőrön kell alkalmazni, elérhető 5% oldat (férfiaknak) 2 % oldalt (nőknek) és Rogaine Foam- hab formájában, amely szintén 5% Minoxidilt tartalmaz. Magyarországon csak a 2%- os oldat elérhető, mint Regain, a  gyógyszertárakban, de egyes helyeken már árulnak habot is.

Hatásának pontos mechanizmusa nem ismert, úgy tűnik, hogy az anagén fázis hosszát növeli. Ez javítja a haj minőségét, vastagítja és hosszabbítja azt. Propéciával együtt alkalmazva kevés javító kölcsönhatása lehet, de a Propecia sokkal hatékonyabb gyógyszer. 5 hónap és 2 év között lehet főleg hatékony, hosszú távon a hajvesztés folytatódik, de lassabb mértékben.

Rogaine alkalmazása

Naponta 2x kell a fejbőrbe dörzsölni, ott hat, ahol alkalmazzák. Az 5% os oldat kétszer hatékonyabb mint a 25-os, de propylene glycolt tartalmaz amely fejbőr irritációt okozhat némelyeknél. Ezért jobb a hab alkalmazása, amelynél ez a probléma nem lép fel és nincs a ragadó hatás sem. Hatása csak folyamatos használat mellett érvényesülhet. A szer alkalmazásának befejezése után a hajnövesztő hatás elmarad és visszaáll az eredeti állapot. Hölgyek részére a 2 %-os oldat javasolt. Számukra mellékhatásként arcszőrzet jelentkezhet, ezért a használatát óvatosan kell végezni.

Egyéb készítmények

Spectral DNC 5%   Minoxidilt, Adenozint, Procianidot és Aminexilt tartalmazó kombinált hajhullás elleni készítmény.

Spectral

Minoxidil 5% : Erős DHT blokkoló megakadályozza hogy a DHT hormon kifejtse hatását a hajhagymákban, kopaszodás kialakuljon.

Aminexil SP49 : Akadályozza a hajgyökeret körülvevő kollagén megszilárdulását, így a gyökér jobban rögzül a fejbőrbe.

Az SP94 molekula beépül a hajhagymába, részt vesz a ceramidok* szintézisében, és az erős, vastag hajszál felépítéséhez szükséges tápanyagok biztosításában.

Adenozin: erőteljes hatású, hajnövekedést előidéző nukleinsav, hasonló a hatása Minoxidiléhoz .(Az egyik legfontosabb összetevő,mert a DHT gátolja az adenozin képződését,amelynek hiányában a haj növ-ekedési fázisa lelassul, a hajhagymák élettartama jelentősen megrövidül.

Procyanidin B-2 és C-1: almából nyert természetes DHT blokkoló , a minoxidillal kombinálva kivételes hajnövesztő hatása van,illetve nagyon magas hatásfokú antioxidáns. (20x erősebb antioxidáns hatása van mint a C vitaminnak és 50x erősebb , mint az E vitaminnak.)

Kopaszodó felületek fedése mikroszálakkal (camouflage) Toppik porral www.toppik.gr

Az ismertetett gyógyszerek hatásai azonban általában és egyénileg is igen eltérőek, és alapjaiban sajnos nem tudják a férfias kopaszodást, hajhullást meggátolni, azonban esetleg lassítani képesek. Érdemes mindenképpen eredeti, ún. genuin készítményeket alkalmazni az eredeti kifejlesztőktől-gyártóktól, mert ott sokkal nagyobb a biztosíték az esetleges eredményre, akkor is ha máshol esetleg valamivel olcsóbban lehet hozzájutni. Hajpótlásra a legjobb és végleges megoldás mai tudásunk szerint a hajátültetés-hajbeültetés, ezt kiegészíteni lehet gyógyszeres kezeléssel.

Új felfedezések, jövőbeli lehetőségek

Prosztaglandin gátlásával megelőzhető a kopaszodás?

 Kell -e gyógyszer szedni hajbeültetés után?

A válasz röviden: NEM
Bővebben:
A hajbeültetés a már hiányzó hajat pótolja. Nincs hatással a már kihullott és a még nem kihullott hajszálakra. (Illetve utóbbiakra lehet bizonyos hatása, de csak átmenetileg - lsd. "shock loss" jelenség - Ritkán a beültetési területen, egyes esetekben az adóterületen a meglévő hajszálak átmeneti ritkulása is előfordulhat ún."shock loss" vagy más néven "telogen effluvium", de ezek a hajszálak az átültetett hajjal egy időben újra kinőnek. Ennek a jelenségnek a műtéti stressz az oka, és a fejbőr vérkeringésének regenerálódásával a helyzet spontán rendeződik. ). 

Ahol már nem nő haj, ott már nincs működő hajhagyma, ezt helyettesítjük hajbeültetésnél azokkal a teljes értékű hajszálakkal, amelyeket az ún. biztonsági adóhelyről, a fej hátsó-oldalsó részéről ültetünk át, ezek a szálak nem hullanak ki később - nem érzékenyek a hormonális hatásokra.
Vannak olyan gyógyszerkészítmények ( finasterid, dutasterid, minoxidil) amelyeknek ismerjük hajmegtartó hatását, melyek a gyengülő, kihulló hajszálak esetében alkalmazhatóak, bizonyos korlátokkal ( lsd. hajhullás gyógyszeres kezelése) Ezek alkalmazása  a hajbeültetés után továbbra is lehetséges, a meglévő haj megőrzése céljából, azonban semmilyen hatással nincsenek az átültetett, teljes értékű hajszálak növekedésére.

Tehát a hajbeültetés hatásának kialakításához nem szükséges ( felesleges) gyógyszert szedni, de a még meglévő haj kihullásának lassításához lehet javasolni készítményeket.

hajbeültetés blog

Akciós hajbeültetés árak! 

Alacsony árak, hajszálanként 135 Ft-tól!

10 % kedvezmény a teljes műtéti díjból!
Iratkozzon fel a hírlevelünkre és Ön jogosult lesz  igénybe venni a  kedvezményeket!
Hírlevél feliratkozás itt!

Hajbeültetés túl fiatalon - vigyázat!

2017.09.30.

Fiatalembereknek nem kell rögtön hajbeültetésen gondolkodni, ha hajhullásuk elkezdődik.Sok 17 -19- 22 éves fiatalember, akik észlelik többnyire öröklődő, az átlagosnál nagyobb mértékű hajhullásukat...

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Szeborrea és hajbeültetés

2017.09.19.

Gyakori kérdés, hogy korpás, szeborreás fejbőrön lehet-e hajbeültetést végezni? A válasz: IGEN

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés?

2016.10.18.

Két napos hajbeültetés jobb vagy az egy napos hajbeültetés? Válasz: teljesen egyértelműen az egy napos műtét minden szempontból előnyösebb, mint a több napon keresztül végzett hajbeültetés!Indoklás:

Tovább a teljes bejegyzéshez >>
 
Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookiek használatát a cookiekkal kapcsolatos irányelv értelmében. /hajhullas-gyogyszeres-kezeles.html